Nagyvilág

„Eltűntek” a férfiak Kárpátaljáról

ukrajnai hadgyakorlat (hadgyakorlat, ukrajna)
ukrajnai hadgyakorlat (hadgyakorlat, ukrajna)

Nem akarnak részt venni az ukrajnai háborúban. A helyi magyar szervezet telefonos segélyvonalon segít kibúvót találni.

Tömegével érkeznek a katonai behívók a kárpátaljai magyarokhoz ezekben a napokban, de nem tudják kézbesíteni őket, mert eltűntek a férfiak – írja a Heti Válasz.

A férfiakat 20-60 éves koruk között sorozzák be az ukrán seregbe. Egy kárpátaljai ukrán férfi azt mondta: „ha behívnak, saját ruhádban, egy havi ellátásodra való pénzzel kell jelentkezni, mert enni nem adnak, egyenruha, golyóálló mellény sem jár a katonáknak. Ha tudsz, veszel, ha nincs rá pénzed, nem” – állította.

Az elmúlt napokban sok száz kárpátaljai magyar férfi jött át Magyarországra, hogy elkerülje a mozgósítást. A nyáron behívott katonákat kellene most leváltaniuk, de nem találják őket. A kárpátaljai románok is tömegesen menekültek Erdélybe, de a Munkácshoz közel eső, 95 százalékban ukránok lakta Kölcsényben is csak hét behívót sikerült kézbesíteni a százötből.

A fiatalokon kívül leginkább a 42-50 éveseket mozgósítanák: ők legalább már láttak fegyvert még a Szovjetunióban szolgálva. A behívottak számára egyébként telefonos segélyvonalat is működtet a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség: naponta átlagosan tízen hívják jogászukat, aki segít mentességi okot keresni a férfiaknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik