Nagyvilág

Egy korszak vége a televíziózásban

Jon Stewart (jon stewart, )
Jon Stewart (jon stewart, )

Bombaként robbant a hír, hogy Jon Stewart otthagyja a Daily Show-t, a Comedy Central szatirikus esti híradóját, ami az elmúlt évtizedben nemcsak a szórakoztatóiparnak, de az amerikai politikai életnek is megkerülhetetlen részéve vált.

Várható volt, mégis szinte mindenkit teljesen váratlanul ért a keddi bejelentés, hogy Jon Stewart 17 év után búcsút int a Daily Show-nak, amit az amerikai televíziózás (sőt, úgy általában a televíziózás) történelmének egyik legfontosabb műsorává változtatott, miután 1999-ben átvette vezetését. Az átlagosan valamivel több, mint kétmilliós nézettséget produkáló álhíradó a kétezres évek elejének meghatározó kulturális jelenségévé vált, amit fiatalok egész generációja nézett nemcsak a viccek miatt, nemcsak azért, hogy egy jót nevessenek, hanem a hírek miatt is.

Sokan számára ugyanis a Daily Show jelentette az igazán független forrást, ha a politikai élet eseményeiről akart tájékozódni. Nem véletlen, hogy Stewartot az „Egyesült Államok legmegbízhatóbb emberének” kiáltották ki, egy olyan címmel látva el, ami korábban az amerikai televíziós híradózás legnagyobb legendájának, Walter Cronkite-nak a jelzője volt. Stewart – hiába állította ennek ellenkezőjét többször is – nem csak egy humoros showműsort készített. Amit csinált, azt a lehető legnagyobb nyugalommal lehet újságírásnak nevezni.

 Jon Stewart a Daily Show stúdiójában – 17 év után távozik a műsorvezetői székből
Fotó:Europress 

Azt tette ugyanis, ami egy ideális világban a sajtó feladata volna: nekimenni a politikusoknak, szétszedni hazugságaikat, leleplezni a félrebeszéléseket és az álszent képmutatásokat. És nem kímélte egyik oldalt sem. A beismerten baloldali, liberális értékrendet követő műsor ugyanolyan keménységgel támadta a demokrata politikusok hülyeségeit, mint a republikánusokét. Barack Obama, vagy Bill Clinton ugyanúgy kapta a verbális pofonokat, mint George Bush, vagy Dick Cheney.

De nem csak a politikusok voltak Jon Stewart célkeresztjében. A politikai szatíra mellett talán még hangsúlyosabb szerepet kapott a média kritizálása. Különösen nagy kedvvel marcangolta a kábeles hírcsatornákat: a liberális MSNBC-t, a jobboldali Fox Newst valamint a középutas CNN-t. Bár a Fox volt számára a természetes célpont, a nézettségi gondokkal küszködő (amerikai) CNN kétségbeesett próbálkozásai a nézők visszanyerésére rengeteg munícióval szolgált számára – és kíméletlenül fel is használta azokat.

A Daily Show leginkább az elnökválasztások idején volt igazán elemében, hiszen a világ legnagyobb politikai cirkusza rengeteg lehetőséget ad egy politikai szatírában és médiakritikában utazó humoristának. A George Busht az elnöki székbe juttató 2000-es választás óta szinte elképzelhetetlen egy elnökválasztás Jon Stewart kíméletlen kritikája nélkül. Nem véletlen, hogy a 2000-es és a 2004-es kampány alatt nyújtott teljesítménye miatt a műsor megkapta az általában újságíróknak(!) adott rangos Peabody-díjat. 

 Barack Obama és Jon Stewart – elnökök és kormányfők is rendszeres vendégek voltak
Fotó:Europress 

Jon Stewart hiánya minden bizonnyal fájdalmasan érezhető lesz majd jövőre, amikor Barack Obama utódjáról döntenek majd az amerikai választók. De talán van remény. A Daily Show nem szűnik meg Stewart távozásával, aki a keddi műsorban tett bejelentése szerint valamikor az év vége felé fogja átadni a stafétát utódjának, akiről még nem lehet tudni, hogy ki lesz. Az már 2013-ban bebizonyosodott, hogy nélküle is működőképes lehet a műsor, amikor pár hónapig ideiglenesen az azóta az HBO-hoz szerződött John Oliver ült a műsorvezetői székbe, míg Stewart filmet rendezett.

Ennek ellenére hihetetlenül nehéz feladat előtt áll majd az a szerencsés(?), akinek követnie kell Stewartot, akinek vezetésével a heti négy nap jelentkező, kis kábeltévés álhíradó médiatörténeti jelentőségű műsorrá nőtte ki magát. Egy olyan műsorrá, ahol a talk showkban megszokott szórakoztatóipari hírességek mellett egymás után adták egymásnak a kilincset a stúdióban olyan politikusok, mint Barack Obama, Bill Clinton vagy Tony Blair – valamint Pakisztán és Bolívia elnöke és Jordánia uralkodója – , hogy pár percre leülhessenek a humoristával.

Azt még nem lehet tudni, hogy Jon Stewart – aki elmondása szerint azért távozik, mert úgy érzi, túl sokáig végezte ugyanazt a munkát és ideje valami mást csinálnia – mihez kezd majd hirtelen támadt sok szabadidejével. A keddi műsorban bejelentett búcsúban csak annyi mondott: talán leül vacsorázni a családjával, akik „több forrás szerint is nagyon szerethető emberek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik