Nagyvilág

Az Iszlám Államhoz mentek volna, de lekapcsolták őket

A török biztonsági erők őrizetbe vettek tizenhárom külföldi és egy török állampolgárt, akik azt tervezték, hogy a török-szíriai határt átlépve csatlakoznak az Iszlám Államhoz.

A tizennégy gyanúsítottat még hétfőn fogták el Oguzeli településen, a szíriai határ közelében lévő Gaziantep várostól délre. Kihallgatásuk után a külföldi állampolgárokat átadták a rendőrségnek, rájuk kitoloncolás vár. A török gyanúsítottat az ügyészség utasítására elengedték.

A török hadsereg közleményéből nem derült ki, hogy melyik ország állampolgárai voltak az őrizetbe vettek. Az Iszlám Állam soraiban becslések szerint 20 ezer külföldi harcol, köztük sok ezer, nyugati országokból származó szélsőséges.

Törökországot korábban többször vádolták azzal, hogy nem ellenőrzi kellő szigorral a szíriai-török határt, és valójában szemet huny afelett, hogy területén keresztül rengeteg ember próbál eljutni Szíriába és ott csatlakozni a dzsihadistákhoz. A török kormány korábban nyíltan közölte, hogy érdekében áll Bassár el-Aszad szíriai elnök megbuktatása, és egyes vádak szerint a múltban támogatta az Aszad ellen harcoló szélsőségeseket.

Ugyanakkor Ahmet Davutoglu miniszterelnök a múlt hónapban azt mondta, Ankara mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megakadályozza a külföldi harcosok Szíriába jutását. A török hatóságok állításuk szerint tavaly 8000 külföldi beutazási kérelmét tagadták meg biztonsági okokra hivatkozva, és növelték az együttműködést az európai titkosszolgálatokkal a kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik