Nagyvilág

Csőd is lehet Ukrajnában

ukrajnai-szeparatista(210x140).jpg (szeparatista, ukrajna)
ukrajnai-szeparatista(210x140).jpg (szeparatista, ukrajna)

Nem tartják valószínűnek, hogy Putyin leáll – már tavasztól tovább durvulhat a helyzet.

Se pénz, se politikai akarat nincs az EU vezetőiben arra, hogy jelentősebb mértékű gazdasági segítséget nyújtsanak Ukrajnának – idézi a VS.hu egy magas rangú uniós tisztviselő által elmondottakat. A portál forrásai szerint a gazdasági gondokkal küzdő uniós tagországok vezetése nem akarja megkockáztatni, hogy az amúgy is rossz politikai hangulatban még egy tízmilliárd eurós nagyságrendű pénzügyi segélycsomagot fogadtasson el saját választóival.

„Amerika sem akar segíteni, az komolytalan, hogy felajánlanak egy 1-2 milliárd dolláros hitelgarancia-vállalási csomagot” – mondta a bizottsági tisztviselő, hozzátéve, hogy mindenki tudja, hogy ennél több pénzre lenne szükség, különben jön a csőd. A JP Morgan év végi jelentése szerint Ukrajna 2015-ben 28 milliárd, 2016-ban 12,8 milliárd dolláros külső finanszírozásra szorul, hogy elkerülje a csődöt, jelenleg viszont csak az IMF 10,8 milliárdos hitelcsomagjára számíthat, valutatartalékai pedig 7,4 milliárd dollárra apadtak.

Eközben az Európai Bizottság tisztviselői az ukrajnai konfliktus eszkalálódására számítanak, többek szerint már tavasszal elindulhat egy komolyabb orosz katonai offenzíva. Merkel német kancellár és Hollande francia elnök moszkvai látogatása sem hozott eredményt.

A VS.hu hazai forrásai szerint a parlament nemzetbiztonsági bizottságának januári zárt ülésén is arról beszéltek a szolgálatok képviselői, hogy minden jel arra utal: Putyin kiterjeszti a harcokat, megkísérli egyesíteni az orosz ellenőrzés alatt álló területeket, a Krímet és Kelet-Ukrajnát.

Szerdán orosz-ukrán-német-francia csúcstalálkozót tartanak Minszkben, ahol a tavalyi, sikertelen tűzszüneti megállapodást is kötötték, de senki nem számít arra, hogy bármilyen áttörés bekövetkezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik