Nagyvilág

A britek életben tartanák az ukrán hadsereget

ukran-katonak(1)(960x640).jpg (ukrán katonák, ukrajna, )
ukran-katonak(1)(960x640).jpg (ukrán katonák, ukrajna, )

 Nagy-Britannia felülvizsgálat alatt tartja azon döntését, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnának - közölte Philip Hammond brit külügyminiszter kedden a londoni parlamentben.

“Minden egyes NATO-tagállam nemzeti döntése, hogy szállít-e halált okozó katonai eszközöket Ukrajnának. Az Egyesült Királyság nem tervez így tenni, de fenntartjuk a jogot arra, hogy felülvizsgálat alatt tartsuk ezt az álláspontot. Egyértelműen egyetértünk azzal, hogy ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása, viszont nem engedhetjük meg, hogy az ukrán fegyveres erők összeomoljanak” – mondta a külügyminiszter.
 

Hammond arról is beszámolt a brit törvényhozásnak, hogy Németország és Nagy-Britannia egyeztet egymással az Oroszország elleni uniós gazdasági szankciók fenntartásáról és kiterjesztéséről. Azt mondta, ő maga a jelenleg életben lévő szankciók legalább ez év végéig való fenntartását támogatja, de Berlint erősen foglalkoztatják “azok a lehetőségek, amelyeket a holnapi találkozó tartogat, ha az valóban létrejön”.

Fordulópont jöhet

Szerdán a tervek szerint Minszkben találkozik Angela Merkel német kancellár, valamint Vlagyimir Putyin orosz, Petro Porosenko ukrán és Francios Hollande francia elnök, hogy tető alá hozzanak egy kelet-ukrajnai békemegállapodást.

Merkel korábban több alkalommal ellenezte az ukrán hadsereg felfegyverzését, azzal érvelve, hogy az nem rettentené el Putyint. Ezzel párhuzamosan az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn új szankciókat hoztak Oroszországgal szemben, de ezek életbe léptetését a minszki csúcstalálkozó utánra halasztották, ami azt jelzi, hogy egy megállapodás megszületése esetén enyhülhet az uniós szigor Moszkvával szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik