Nagyvilág

Továbbra is vonakodnak az ukrajnai fegyverszállítástól

Angela Merkel, Barack Obama (Angela Merkel, Barack Obama)
Angela Merkel, Barack Obama (Angela Merkel, Barack Obama)

Diplomáciai megoldást kell találni az ukrajnai konfliktusra – hangzott el Obama és Merkel washingtoni találkozóján, de hozzátették: minden eshetőségre fel kell készülni.

Erősödni fog Oroszország elszigeteltsége, ha továbbra is megsérti a minszki megállapodást – figyelmeztetett Barack Obama amerikai elnök hétfőn Washingtonban, Angela Merkel német kancellárral közösen tartott sajtóértekezletén.

Obama hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja az ukrajnai válság diplomáciai megoldását és abban állapodott meg Merkellel, hogy a NATO eddigi irányvonala változatlan marad. Az atlanti szövetség erősíti kelet-európai katonai jelenlétét, az Egyesült Államok pedig a Nemzetközi Valutaalappal közösen megadja az ukrán reformokhoz kulcsfontosságú gazdasági támogatást, míg az Oroszországgal szembeni szankciók érvényben maradnak – fejtette ki.

Ha a válság rendezését célzó diplomáciai erőfeszítések kudarcot vallanak, Amerikának mérlegelnie kell fegyverek szállítását Ukrajnának – jelentette ki az Egyesült Államok elnöke. Kiemelte, hogy még nem hozott ilyen döntést és leszögezte, hogy a konfliktus nem oldható meg katonai eszközökkel, a védelmi fegyverek esetleges szállításának célja nem Oroszország legyőzése, hanem az ukrán védelmi erőfeszítések támogatása lenne.

 Europress

Noha a diplomáciai megegyezés Oroszországgal többször is kudarcot vallott, Angela Merkel német kancellár nem lát katonai megoldást a konfliktusra. Kijelentette, hogy ha nem lehet megállapodni az oroszokkal, akkor Európának és az Egyesült Államoknak tanulmányoznia kell a további lehetőségeket. Ismertette az amerikai elnökkel az ukrajnai fegyverszállításokkal kapcsolatos elutasító véleményét, de hangsúlyozta, hogy az európai-amerikai szövetség akkor is erős marad, ha nincs mindenben egyetértés.

Eközben az orosz Levada közvélemény-kutató közzétette január végén végzett felmérésének adatait, melyből kiderül, hogy az orosz lakosság 81 százaléka rossz véleménnyel van az Egyesült Államokról, kétszer annyian, mint tavaly. A Moszkva és Washington közti kapcsolatot 42 százalék minősítette ellenségesnek, ez az arány egy éve csak 4 százalék volt. Az oroszok kétharmada minősíti rossznak az Oroszország és Ukrajna közötti viszonyt.

A közvélemény-kutató igazgatója, Lev Gudkov azt mondta, hogy a Nyugattal szembeni ellenérzés fő oka, hogy az orosz média elmarasztaló képet fest a nyugati országokról, ellenséges propagandát folytat. Sokan az Egyesült Államokat vádolják azzal, hogy szándékosan provokált válságot Ukrajnában. „Ha a konfliktus nem eszkalálódik és Oroszország nem keveredik háborúba a szomszédos országokkal, ez az indulat enyhülni fog” – vélte Gudkov.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik