Nagyvilág

Szijjártó szerint bölcs döntés született a szankciókról

szijjártó péter (szijjártó péter)
szijjártó péter (szijjártó péter)

A külügyminiszter szerint most van a legnagyobb remény arra, hogy tárgyalóasztalnál rendezzék az ukrajnai konfliktust.

Mint megírtuk: újabb orosz személyek és vállalatok ellen határoztak el vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte: az ukrajnai események miatt bevezetett szankciók jövő hétfőn lépnek hatályba.

A büntetőintézkedések által érintett emberek száma 151-re, a vállalatoké 37-re emelkedik. Szijjártó elmondta: azért döntött úgy a külügyi tanács, hogy csak egy hét múlva léptetik hatályba a szankciókat, hogy a válság politikai rendezésére irányuló diplomáciai erőfeszítések számára addig a legkedvezőbb feltételeket tudják biztosítani. A döntés egyhangú volt és annak bármilyen módosításához újabb egyhangú határozat lenne szükséges.

„Fontos, hogy sikerült az egységünket megőrizni” – hangsúlyozta Szijjártó, aki szerint a tanács a magyar érdekekkel és célokkal egybevágó, bölcs döntést hozott. „Szerintem az elmúlt időszakban most van a legnagyobb remény arra, hogy a politikai rendezésre vonatkozó megállapodás szülessen” – vélte a miniszter az ukrajnai konfliktusról.

Újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető elárulta, hogy nem került szóba a tanácsban, hogy fegyvert szállítsanak Ukrajnának. A magyar álláspont kristálytiszta: Magyarország nem szállít fegyvert – tette hozzá. A fegyverszállítás nem a békés megoldás irányát erősíti – mondta Szijjártó, aki szerint ezzel az állásponttal Magyarország nincs egyedül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik