Nagyvilág

Megoldódott a chilei rejtély

Andok, Chile (Andok, Chile)
Andok, Chile (Andok, Chile)

A hegyekben találták meg a több mint fél évszázada eltűnt gépet, amelyen egy élvonalbeli focicsapat játékosai is odavesztek.

Chilei hegymászók az Andokban rábukkantak egy 54 évvel ezelőtt eltűnt repülőgép roncsaira – írja az MTI. A 24 ember életét – köztük egy chilei profi focicsapat néhány tagjáét – követelő szerencsétlenséget a dél-amerikai ország egyik legnagyobb megoldatlan rejtélyeként tartották számon.

A mászócsapat a fővárostól, Santiagotól mintegy 360 kilométerre délre, nagyjából 3200 méter magasan bukkant rá a roncsokra, a pontos helyet viszont a fosztogatás megelőzésének érdekében nem hozzák nyilvánosságra. A DC-3-as eltűnése annak idején megrendítette a sportvilágot.

A chilei élvonalbeli Green Cross labdarúgócsapat 1961. április 3-án az ország déli részén fekvő Osornóból repült vissza a fővárosba. A csapatot két gépre osztották szét, a repülők egyike elért Santiagóig, a másiknak nyoma veszett. A mentőalakulatok heteken át keresték a gépet, sikertelenül. Az ezután szervezett megemlékezések hatalmas tömegeket vonzottak.

Az egyik hegymászó elmondta: lélegzetelállító pillanat volt, amikor rábukkantak a roncsokra. A gép törzsének nagy része ásás nélkül is látható volt, a roncsok mellett csontokat is találtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik