Nagyvilág

Ferenc pápa szerint lehet verni a gyereket

Ferenc pápa (Ferenc pápa)
Ferenc pápa (Ferenc pápa)

De csak úgy, ha közben nem sérül az emberi méltósága. Az ENSZ szerint viszont az erőszak minden formájától meg kell védeni a gyermekeket.

Nevelési célzattal meg lehet verni a gyermekeket, de csak akkor, ha tiszteletben tartjuk emberi méltóságukat – idézi az egyházfő e heti általános audienciáján elhangzottakat a Guardian. Ferenc pápa az apáknak a családban betöltött szerepéről beszélt.

A katolikus egyház vezetője szerint a jó apa meg tud bocsátani, de szigorú is tud lenni, viszont soha nem kedvetleníti el gyermekét. „Egyszer házaspárokkal vettem részt egy találkozón, ahol egy apa azt mondta: néha meg kell vernie gyermekét, de sohasem üti arcon, hogy ne szégyenítse meg. Milyen gyönyörű ez, hogy tisztában van a méltósággal. Tudja, hogy nevelni kell, de ezt tisztességgel teszi és képes továbblépni” – mondta Ferenc pápa.

Thomas Rosica, a vatikáni sajtóiroda munkatársa elmondta: a pápa elutasítja a gyermekek bántalmazását, amiről beszélt, az az, hogy hogyan járulhat hozzá a szülő, hogy felnőjön gyermeke. Mindenki neveli valamilyen formában a gyermekét, ahogyan bennünket is neveltek” – tette hozzá.

Az ENSZ emberi jogi bizottsága tavaly élesen bírálta a katolikus egyház álláspontját a testi fenyítésről. Emlékeztették a szentszéket, hogy a gyermekek jogairól szóló ENSZ-egyezmény határozottan előírja, hogy meg kell védeni a gyermekeket a fizikai és lelki erőszak minden formájától, még a szülői nevelésben is. A jelentés beszámol arról, hogy a testi fenyítés széles körben jelen van a katolikus iskolákban és intézményekben.

A Vatikán úgy reagált, hogy semmilyen formában nem bátorítják a testi fenyítést, de nincs hatáskörük a katolikus iskolák felett arra, hogy betiltsák azt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik