Nagyvilág

Boszniában is kitűzték az Iszlám Állam zászlaját

boszniai rendőrségi akció (bosznia, rendőrség)
boszniai rendőrségi akció (bosznia, rendőrség)

Egy északkeleti falu a boszniai szélsőséges iszlamizmus tűzfészke.

Évek óta megfigyelés alatt tartja a rendőrség azt az északkelet-boszniai falut, ahol felbukkant a terrorszervezet zászlaja – tudósít az MTI. Gornja Maocában az 1990-es évek eleji boszniai háború után több tucat, arab országokból származó ember telepedett le, a település a szélsőséges iszlamista mozgalmak boszniai központjává vált.

A vahabita mozgalom egyik vezetője, Husein Bosnic is sok időt töltött itt, mígnem szeptemberben a bosnyák rendőrség őrizetbe nem vette, mert a gyanú szerint terrorista csoportot szervezett, valamint szíriai és iraki harcokra toborzott embereket. Pere a jövő héten kezdődik.

A boszniai állami nyomozó és védelmi hivatal illetékesei közölték, hogy lépni fognak a Gornja Maocában történtek miatt. Az ország nyáron módosított büntető törvénykönyve tiltja a csatlakozást idegen katonai vagy félkatonai szervezetekhez és tíz évig terjedő börtönnel sújtja a külföldi hadszíntéren harcoló zsoldosokat. Azok is elítélhetőek, akik nyilvánosan vagy a médián keresztül a külföldi harcokban való részvételt népszerűsítik.

A szíriai összecsapásokban több tucat bosznia-hercegovinai állampolgár vesz részt a szélsőséges iszlamisták közt, közülük többen is Gornja Maocából érkeztek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik