Nagyvilág

Tajvani repülő: a pilóták manővere életeket mentett

Sokkal több halálos áldozata lehetett volna a Tajvanon lezuhant utasszállító tragédiájának, ha a pilóták nem egy folyó felé kormányozzák a gépet.

A legfrissebb jelentések szerint 25 ember vesztette életét a légibalesetben. A TransAsia légitársaság két turbóhajtóműves ATR-72-es típusú gépe a tajpeji Szungsan repülőtér közelében lelassulva, bal szárnyával szinte függőleges irányban egy többszintes híd korlátjának ütközött, majd a sekély vizű Kilung folyóba zuhant. Ám az, hogy a repülő nem a közeli lakott területen csapódott be, a pilóták manőverezésének tudható be, akik valószínűleg szándékosan a folyó felé kormányozták a gépet – írja a Telegraph. “A pilóták mindent megtettek, amit csak tudtak” – mondta egy tajvani repülési szakértő.

Egy másik szakértő szerint óriási szerencse lehetett, hogy a gép a folyóba zuhant. A katasztrófával kapcsolatban a tajvani repülési hatóságok azt emelték ki, hogy a gépen három olyan pilóta tartózkodott, akik több tízezer órát repültek. Ezenkívül a gépet néhány nappal korábban ellenőrizték műszakilag, illetve a tragédia reggelén az időjárás megfelelő volt.

A helyszínen a kora délutáni órákban még folyt a mentés, illetve a túlélők utáni kutatás. Úgy tudni, legalább kéttucatnyi túlélőt a közeli kórházba szállítottak. A bajbajutottakat a világhálóra felkerült felvételek tanúsága szerint gumicsónakokon érkezett mentőegységek próbálják kiszabadítani. A helyszíni jelentések szerint több utasnak, köztük gyerekeknek sikerült kimászniuk a roncsból, néhányan a gépnek a vízből kiemelkedő törzsére kapaszkodtak fel. Volt, aki úszva hagyta el a baleset helyszínét.

A TransAsia lezuhant járatán 58-an utaztak. Egyelőre nem tudni, mi okozta pontosan a katasztrófát.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik