Nagyvilág

Oroszországnak is van félnivalója az Iszlám Állam miatt

Az élére álltak annak az ENSZ-bizottságnak, ami a terrorszervezet pénzügyeit vizsgálja.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának kezdeményezése elsősorban arra irányul, hogy elvágják a pénzáramlást az Iszlám Állam felé. A világszervezet nyomást akar gyakorolni azokra az országokra, melyek valamilyen úton hozzájárulnak a dzsihádisták anyagi utánpótlásához.

Az ügyben Oroszország terjeszt elő határozatot a biztonsági tanácsban, melyet a többi állandó taggal – az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal és Kínával is egyeztet. Nyugati diplomaták megjegyezték, hogy Oroszország ugyan rendkívül ritkán terjeszt be javaslatokat a tanácsnak, de az Iszlám Állammal kapcsolatban nekik is okuk van az aggodalomra, mert számos csecsen harcol a terroristák oldalán, akik hazatérve súlyos fenyegetést jelenthetnek Oroszországban is.

A Reuters hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó diplomaták elmondták, hogy a külföldi túszok brutális meggyilkolása csak megerősítette az ENSZ-tagállamokban azt az elvárást, hogy keményen fellépjenek az Iszlám Állam ellen. Az, hogy az oroszok nyújtják be a javaslatot, világosan megmutatja, hogy az egész világ a dzsihádista terrorszervezet ellen van.

A javaslat három bevételforrásra fókuszál, az olajra, a műkincskereskedelemre és a túszok szabadon engedéséért kifizetett váltságdíjakra – ebből van pénze az Iszlám Államnak. Megkövetelnék minden államtól, hogy ne üzleteljenek semmilyen formában a dzsihádistákkal és ne fizessenek váltságdíjat. „Tudjuk, hogy a szíriai rezsim, sőt Törökország is vett olajat az Iszlám Államtól” – mondta egy névtelenséget kérő magas rangú nyugati diplomata.

Ugyanakkor a dzsihádisták ellen zajló koalíciós légicsapások főként az olajkitermelő infrastruktúrát célozták és ezzel nagyjából negyedére sikerült csökkenteni az Iszlám Állam által elfoglalt területek kitermelését. A Pentagon keddi közlése szerint már nem az olajból van a legtöbb pénzük a terroristáknak, de még így is napi félmillió dollár jön be belőle. Ugyanakkor a váltságdíjakból is százezres nagyságrendben szereznek bevételt – minden egyes nap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik