Nagyvilág

Nyugati harcosok az Iszlám Állam ellen

kurd harcosok (kurd harcosok)
kurd harcosok (kurd harcosok)

Több tucatnyian csatlakoztak a kurd csapatokhoz. A dzsihádistákhoz hasonlóan a kurdok is toborzásba kezdtek.

Az utóbbi időben több tucatnyi nyugati harcos csatlakozott Irakban és Szíriában is a kurd csapatokhoz – írja az MTI az AP hírügynökség nyomán. Egy részük a közösségi oldalakon indult kurd toborzókampány hatására csaptak fel harcosnak, mások pedig kötelességérzetből ragadtak fegyvert, miután az Iszlám Állam hadjárata nyomán teljesen összeomlott a katonai ellenállás Irakban.

Az észak-iraki Szindzsárban állomásozó nyugatiak szerint a kurdok célja az, hogy minél több nyugatit toborozzanak. A fiatal kurdok többsége alig vagy egyáltalán nem rendelkezik harci tapasztalattal, sokszor csak egyszerűen elveszik a halott dzsihádisták fegyvereit, így csatlakoznak a háborúhoz. Ezért különösen nagy becsben tartják a katonai képzettséggel bíró nyugatiakat.

A 28 éves Jordan Matson volt amerikai katona három másik amerikai és egy ausztrál társával arról számolt be, hogy mindannyian a „Rodzsava oroszlánjai” nevű Facebook-oldalon csatlakoztak a kurd erőkhöz, amit a legerősebb szíriai kurd milícia, a Népvédelmi Erők irányít. A milíciának nemrég sikerült felszabadítania a dzsihádisták ostroma alól a török-szíriai határon lévő Kobanit.

Matson, aki „Krisztus az Úr” feliratú mellényt és Rambo-stílusú hajpántot visel, azt mondta, addig nem megy haza, amíg nem ér véget a küzdelem és harcképtelenné nem válik az Iszlám Állam. Hozzátette, hogy ha már országa nem tesz semmit a kurd nép megsegítéséért, akik tíz évig támogatták az Irakban állomásozó amerikai harcosokat, akkor legalább ő csinál valamit.

A külföldieket főleg a dzsihádisták által elüldözött kurdok, jazidik és más etnikai csoportok megmentése motiválja. „Hány embert adtak el rabszolgának vagy öltek meg csak azért, mert más volt a vallásuk vagy más etnikumhoz tartoztak?” – mondta Matson, hozzátéve, hogy ez egy olyan ügy, amiért meghalni is hajlandó.

A többi katona névtelenséget kért, mert családjuk nem tudja, merre járnak és a jogi bonyodalmaktól is tartanak, melyek hazatérve várhatják őket, noha az Egyesült Államok nem tiltotta meg polgárainak, hogy az Iszlám Állam ellen harcoljanak különféle milíciában. Az ausztrál törvények szerint viszont a hadseregen kívül tilos más fegyveres szervezethez csatlakozni.

A harcosok elmondták: tudják, hogy nem veszélytelen a küzdelem, nemrég egy súlyosan sérült amerikait látogattak meg, a múlt héten pedig egy holland fegyveres is megsebesült Szíriában. Matson azt mondta: a harcosoknak tudniuk kell, mibe másznak bele. A csatamezőn sokszor csak egy sárkunyhóban tudják meghúzni magukat, egy takarójuk van, töltényeik és néha csak egy darab kenyerük, de tartani kell a frontvonalat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik