Nagyvilág

Ukrajnába kényszeríthetik az orosz sorkatonákat

orosz katonák (orosz katonák)
orosz katonák (orosz katonák)

Sorkatonákat kényszerítettek arra Oroszországban, hogy hivatásos szolgálatról szóló szerződést írjanak alá. Ez megkönnyítheti Ukrajnába küldésüket.

Oroszországban több besorozott katonát arra kényszerítettek, hogy hivatásos szolgálatról szóló szerződést írjanak alá. December óta mintegy húsz panasz érkezett a sorkötelezettek szüleitől – közölte Ella Poljakova, a Szentpétervári Katonaanyák Bizottságának elnöke. „A fiamat sértegették, megalázták, hogy rávegyék az aláírásra” – idézte az egyik panaszt Poljakova.

A katonaszülők szerint fiaikat várhatóan az Ukrajnával határos rosztovi területre küldik hadgyakorlatra. Félnek, hogy átküldik őket Ukrajnába. A szentpétervári szervezet mellett hasonló panaszok érkeztek Szibériából, Murmanszkból és Nyizsnyij Novgorodból is.

Az orosz jogvédő szervezetek szerint tavaly nyáron legalább 15 ezer orosz katonát vezényeltek Ukrajnába és azóta több százan haltak meg közülük. Becslések szerint több mint kilencezer orosz katona állomásozik jelenleg a válságövezetben.

Az ukrajnai konfliktus kezdete óta nem ismerték el hivatalosan, hogy orosz katonákat vezényeltek volna Ukrajnába, Moszkva szerint „önkéntesek” harcolnak az oroszbarát szakadárok oldalán. Elesett orosz katonák hozzátartozói viszont többször közölték újságírókkal, hogy fiukat, férjüket Ukrajnában ölték meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik