Nagyvilág

Kerítéssel vádolják a volt IMF-vezért

dominique strauss-kahn (dominique strauss-kahn)
dominique strauss-kahn (dominique strauss-kahn)

Megkezdődött Dominique Strauss-Kahn pere Franciaországban. Négy éve tört derékba karrierje, mert nemi erőszak gyanújába keveredett.

A francia közgazdászt, aki 2012 előtt a baloldal színeiben eséllyel pályázott az ország elnökségére is, azzal gyanúsítják, hogy 2008 és 2011 közt Párizsban és Washingtonban egy prostitúciós hálózat által szervezett szexpartikon vett részt. Strauss-Kahn korábban már elismerte, hogy részt vett ezeken, de azt mondta: nem tudott arról, hogy ott prostituáltakkal találkozott és azt sem, hogy a nőket nagyvállalatok számláiról fiinanszírozták.

Ha bebizonyosodik a vád, Strauss-Kahnt tíz év börtönnel és félmilliós pénzbüntetéssel sújthatják. A 65 éves egykori pénzügyminiszter mellett 13 másik személyt – köztük rendőrt, ügyvédet és nagyvállalkozókat – üzletszerű kéjelgés elősegítésével vádolnak.

A vizsgálóbírók több évig tartó vizsgálat után arra a megállapításra jutottak, hogy a volt IMF-vezér tudta, hogy a nők fizetett prostituáltak voltak, ráadásul az eseményeket kifejezetten neki szervezték. A botrány azzal egyidőben tört ki, hogy egy New York-i szálloda alkalmazottja nemi erőszakkal vádolta meg Strauss-Kahnt. Az ügy miatt távoznia kellett az IMF éléről és államfői ambícióiról is le kellett mondania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik