Nagyvilág

Állhatatosnak kell lenni Oroszországgal szemben

Alexander Vershbow (Alexander Vershbow)
Alexander Vershbow (Alexander Vershbow)

A NATO második embere szerint hiábavaló volt az a törekvés, hogy együttműködjenek az oroszokkal.

Nem elszigetelt incidens, hanem vízválasztó volt az Ukrajna elleni orosz agresszió – mondta Alexander Vershbow, a NATO főtitkárhelyettese hétfőn Oslóban. Vershbow szerint Oroszország magatartásában már évekkel ezelőtt feltűntek, majd teret nyertek a mostani helyzethez elvezető magatartásminták. A NATO hasztalan igyekezett kezet nyújtani Moszkvának és hiábavaló volt az a törekvése, hogy az oroszokkal együttműködésen alapuló új európai biztonsági rendszert alkosson.

A főtitkárhelyettes közölte: Putyinnak az orosz államfői székbe való 2012-es visszaülése óta különösen szembeötlő, hogy Oroszország távolodik Európától, olyan alternatív mechanizmusokat igyekszik kiépíteni, mint például az Eurázsiai Unió. Moszkva a Nyugattal való szembenállás alapján határozza meg önmagát – hangzott el.

Az észak-atlanti szervezet második számú tisztségviselője ismét felszólította Oroszországot, hogy fordítsa vissza az ukrajnai konfliktus továbbterjedését, szüntesse be a lázadók fegyverrel és hadfelszereléssel való ellátását, valamint vonja vissza Kelet-Ukrajnából saját katonáit és tanácsadóit. Oroszország nem válogathat, hogy mely szabályokat hajlandó betartani és melyeket hagyja figyelmen kívül – mondta.

Vershbow szerint a NATO-nak türelmesnek és állhatatosnak kell lennie. Egy idő után Oroszország be fogja látni, hogy saját érdekében is vissza kell térnie az együttműködés politikájához, de ehhez meg kell mutatnunk, hogy komolyan vesszük elveinket – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik