Nagyvilág

14 éves norvég fiú küzd az Iszlám Állam ellen

norvég gyerekkatona (gyerekkatona)
norvég gyerekkatona (gyerekkatona)

Az apja által vezetett hadosztályban szolgál Irakban. A fiú bátyja kiakadt.

A norvég TV2 hétfői riportjában bemutatott egy norvég állampolgárságú 14 éves fiút, Husszein Abbaszt, aki az iraki frontvonalban harcol egy az apja által vezetett hadosztályban. „Miért jöttél ide?” – kérdezték a fiút az újságírók, aki azt válaszolta: azért, hogy leszámoljon a dzsiháddal. Az Iszlám Államtól nem fél – írja a riport összefoglalójában a The Local hírportál.

Az apa elmondta: családostul költözött Norvégiából Szíriába két évvel ezelőtt, majd vallási vezetőik utasítására Irakba mentek. Abbasz al-Aszadi közölte: nem félti fia életét, az irakiak egységben állnak ki és nem gondolhatnak az egyes emberek életére.

A norvég igazságügyminisztérium államtitkára a riportban elmondta: al-Aszadit letartóztathatják, ha visszatér. „Ez teljesen elítélendő. Ha kiderül, hogy a szülők háborús övezetbe vittek egy gyermeket és katonát csináltak belőle, büntetendő cselekedetet hajtottak végre” – közölte.

Husszein 39 éves bátyja, aki Osloban él, kiakadt azon, ami öccsével történt. „Tudtam, hogy szeret katonai ruhákban járni, de nem tudtam, hogy harcol is. Gyerekkatonát csináltak belőle, amiért nagyon dühös vagyok apámra. Csak abban reménykedem, hogy kamu a videó” – nyilatkozta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik