Nagyvilág

Léggömbbel szelték át a Csendes-óceánt

léggömb (léggömb)
léggömb (léggömb)

Szerencsésen landolt szombaton Mexikóban a távolsági rekordot döntő két léggömbutazó - közölte az MTI.

Az amerikai Troy Bradley és az orosz Leonyid Tyuhtyajev Baja California államban landolt a vízen, mintegy hat kilométerre a partoktól.

A két kalandkereső egy hete emelkedett a magasba egy héliummal – a levegőnél könnyebb gázzal – töltött léggömbbel Japánban, hogy a Csendes-óceánon átkelve a léggömbutazás új távolsági és időtartamrekordját állítsa fel.

A repüléstörténeti utazás új-mexikói irányítóközpontja már csütörtök délután bejelentette, hogy a Two Eagles nevű héliumléggömb, amellyel a két férfi utazott, megdöntötte az addigi, 8383 kilométeres rekordot. Szombatra az is kiderült, hogy végül hozzávetőleg 11 ezer kilométert tettek meg.

Az expedíciónak több mint 137 órát, 5 percet és 50 másodpercet kellett a levegőben töltenie ahhoz, hogy megdöntse a leghosszabb időtartamú léggömbutazás rekordját is. Ez meg is valósult, több mint 160 órát voltak a magasban.

Az extrémsportoló-páros az eredeti tervek szerint Kanada délnyugati részén landolt volna, de a szélviszonyok miatt kénytelen volt élesen irányt váltani, ezért szálltak le Mexikóban, a Kaliforniai-félszigetnél.

A két férfi egy szűk, mindössze 10 Celsius-fok hőmérsékletű, de a legkorszerűbb műszerekkel felszerelt kabinban, körülbelül 4500 méteres magasságban tette meg az utat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik