Nagyvilág

Putyin jóbarátja épít hidat a Krímbe

krími komp (komp, krím)
krími komp (komp, krím)

Sógor, koma, jóbarát. Arkagyij Rotenberget 835 milliárd forintos megbízással kínálta meg az orosz állam.

A Sztrojgazmontazs vállalat kapott megbízást a tavaly márciusban megszállt dél-ukrajnai Krím-félsziget és Oroszország közt húzódó híd megépítésére – derül ki az orosz kormány által pénteken közzétett rendeletből. A munka értéke mintegy 835 milliárd forint, a hídnak 2018 decemberéig kell elkészülnie. A szerződést a cég versenytárgyalás nélkül kapta meg, ami nem példa nélküli az orosz állami megrendeléseknél.

A vállalat tulajdonosa, Arkagyij Rotenberg Vlagyimir Putyin elnök gyerekkori barátja és egykori cselgáncsos edzőtársa. Az oligarcha szerepel az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciós listáin is, emiatt olaszországi ingatlanait szeptemberben a hatóságok lefoglalták.

A Sztrojgazmontazsnak gázvezeték-építésben van tapasztalata, hidat még soha nem építettek. A Krímet és Oroszországot elválasztó Kercsi-szoros felett legalább négy kilométeres távolságot kell áthidalni.

Arkagyij Rotenberg és fivére, Borisz több milliárd dollárnyi szerződéshez jutott Putyinnak köszönhetően, de ők tagadják, hogy a jó személyes viszony miatt kapták meg a megbízásokat. Arkagyij Rotenberg Oroszországban a 27. leggazdagabb ember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik