Nagyvilág

Mindent tudni fog az állam a légiutasokról

Ki, mikor, kivel, hova és miből utazott? A terrorizmus és a szervezett bűnözés hatékonyabb felderítése miatt vezetik be az adatszolgáltatást.

Titkos ügykezelői munkakör betöltésére hirdetett állást a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ – írja a Világgazdaság. Egy törvénymódosítás értelmében a schengeni övezetben repülővel utazókról hat, az azon kívülre repülő, illetve onnan beutazó utasokról tizenhat adatot kell továbbítaniuk a légitársaságoknak a központ számára. A Belügyminisztérium illetékese a Világgazdasággal közölte, hogy korábban hazánkban nem volt ilyen rendszer, így ez nem szigorítást jelent, hanem új, a terrorizmussal és a szervezett bűnözéssel összefüggő bűncselekmények hatékony felderítését garantáló rendszer kialakítását jelenti.

A schengeni övezeten belül utazók nevét, állampolgárságát, úti okmányának számát, születési idejét, az indulási-, tranzit- és célállomást rögzíti a hatóság. A Schengenen kívülre utazóknál a járat és az ülőhely számát, a poggyászra vonatkozó adatokat, az együtt utazók nevét, a fizetési és számlázási információkat is megkapja a szerv. Az adóhatósággal is együttműködnek, így mindent tudni fognak arról, hogy ki, miből, kivel, mikor és hova utazott.

Az információs rendszer létrehozása nincs összefüggésben a franciaországi terrorcselekményekkel, kidolgozása jóval előbb elkezdődött és más tagállamok is bevezetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik