Nagyvilág

Kitiltanak két tévést Ukrajnából

Információs fronton is zajlik a háború – az Ukrán Biztonsági Szolgálat szerint az orosz újságírók tevékenysége csak a félretájékoztatásról szólt.

Kiutasítják és öt évre kitiltják Ukrajnából az orosz kormánypárti LifeNews kereskedelmi hírszolgálat és televízió két munkatársát. Markijan Lubkivszkij, a biztonsági szolgálat (SZBU) vezetőjének tanácsadója elmondta: a két televíziós tevékenységének szerintük semmi köze nem volt az újságíráshoz, csak a félretájékoztatásról szólt. Leszögezte, hogy a biztonsági szolgálat nem az újságírás ellen lép fel, hanem az ukrán állam érdekeit védi az Oroszország által Ukrajna ellen folytatott információs háborúban.

A két tévést az SZBU emberei munka közben állították elő és vitték be székházukba, mire az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat nyomozást indított emberrablás címén. A LifeNews munkatársai nem először részesei hatósági eljárásnak, az ukrán hatóságok szerint az orosz médium súlyosan elferdíti az Ukrajnában zajló eseményeket.

A bulvártévé a maláj utasszállító gép lelövésekor azt közölte, hogy az ukrán légierő gépei követték azt és az ukrán hadsereg vitte oda a Buk rakétát, holott egy órával azelőtt még arról számolt be büszkén, hogy a lázadók az ukrán hadsereg újabb An-26-os szállítógépét lőtték le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik