Nagyvilág

A terrorizmus támogatójának nyilvánítanák Oroszországot

Ukrajna kezdeményezi az ENSZ-ben, hogy marasztalják el ellenségüket.

Az ukrán parlament kedden olyan nyilatkozatot fogadott el, melyben Oroszországot agresszornak, a kelet-ukrajnai szakadárok „népköztársaságait” pedig terrorszervezeteknek minősítette. Jurij Szerhejev, Ukrajna ENSZ-nagykövete azt mondta: hatalmas háború lehet abból, ha a délkelet-ukrajnai szeparatisták még több területet próbálnak meg ellenőrzésük alá vonni, vagy szárazföldi folyosót teremtenek a Krím-félszigethez.

Ukrajna szerint Oroszország fegyverekkel és katonákkal támogatja az ukrajnai felkelőket. Szerhejev azt a kérdést is felvetette, hogy mit keresnek csecsenek a Donyeck-medencében. „Nem tudjuk, hogy az oroszországi muzulmánok mit keresnek Ukrajnában. Az ortodox vallásért harcolnak? Vagy az orosz értékek védelmében?” – tette fel a kérdést az ukrán diplomata. A szakadárok oldalán harcoló csecsenek nemrég hosszú nyilatkozatot adtak a Reutersnek, amiben azzal is eldicsekedtek, hogy mintegy háromszázan vannak Ukrajnában és eddig különleges alakulatoknál szolgáltak.

Ukrajna az ENSZ-ben kezdeményezni fogja, hogy a világszervezet nyilvánítsa Oroszországot terrorizmust támogató szervezetnek – mondta az ENSZ-nagykövet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik