Nagyvilág

Németh Zsolt: Oroszország súlyosbodó szankciókra számíthat

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén a Velencei Bizottság képviselőjét is meghallgatták a magyar helyzettel foglalkozó jelentés kapcsán. A jelentésről tavasszal tárgyalhatnak.

Erről Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke számolt be, aki a magyar parlamenti delegációt vezeti az ET-közgyűlés e héten zajló téli plenáris ülésszakán. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (ETPK) Strasbourgban meghosszabbította az orosz küldöttség szavazati jogának korábban elrendelt felfüggesztését az idén áprilisban esedékes következő ülésszakig. A magyar politikus elmondta: Oroszországnak súlyosbodó szankciókkal kell számolnia, ha nem szünteti meg az agressziót.

Ahogyan korábban megírtuk:  ETPK az orosz delegáció tagjainak megbízólevelét továbbra is elfogadja, ám az orosz képviselők nem szavazhatnak, nem kaphatnak vezető funkciót a közgyűlés testületeiben, nem lehetnek tagjai az ETPK által kiküldött delegációknak, nem kaphatnak szerepet az ET választási megfigyelőjeként, sem a parlamenti közgyűlés jelentéstevőjeként. A közgyűlés szerint az oroszokkal a párbeszédet a súlyos ukrajnai válság és az abban játszott orosz szerep mellett is fenn kell tartani, de egyúttal jelezni kell, hogy Európa elítéli a nemzetközi jog súlyos, folyamatos megsértését.

A parlamenti közgyűlés újólag elítélte a Krím jogellenes orosz bekebelezését, valamint azt, hogy Kelet-Ukrajnában – egyebek közt álcázott katonai tevékenységgel és a szakadároknak juttatott fegyverekkel – Moszkva a válság kiterjedéséhez járul hozzá.

Németh Zsolt az ET Politikai Bizottságának keddi ülésével kapcsolatban , és meghallgatta a magyarországi helyzettel foglalkozó jelentés előkészítőjét, illetve a közreműködő jogi szakértői testület, a Velencei Bizottság képviselőjét. A jelentés várhatóan idén tavasszal kerülhet a bizottság elé. Németh Zsolt szerint az általános hangulat az, hogy meghatározó kérdésekben pozitív elmozdulás tapasztalható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik