Nagyvilág

Gorbacsov háborútól tart

mihail gorbacsov (mihail gorbacsov)
mihail gorbacsov (mihail gorbacsov)

Oroszország és az Egyesült Államok közt új hidegháború tört ki, amely fegyveres konfliktusba torkollhat – figyelmeztetett a Szovjetunió utolsó vezetője.

„Amerika máris újabb hidegháborúba rántott bennünket azzal, hogy nyíltan meg akarja valósítani az általános diadalra vonatkozó eszméjét” – nyilatkozta a 83 éves Mihail Gorbacsov az Interfax orosz hírügynökségnek. „A hidegháború már nyíltan folyik. Nem jelenthetem ki teljes bizonyossággal, hogy a hidegháborúból nem lesz valóságos háború. Félek, hogy az amerikaiak ezt is megkockáztatják” – szögezte le a Szovjetunió utolsó elnöke.

A vészterhes nyilatkozat hátterében az ukrán válság, valamint az orosz-amerikai viszonyoknak a Szovjetunió 1991-es bukása óta nem tapasztalt rosszabbodása áll.

A volt elnök korábban a Spiegelnek adott interjúban bírálta az Oroszország elleni szankciókat és arra figyelmeztetett, hogy ha valaki az ukrán-orosz konfliktus miatt felizzott hangulatban elveszti hidegvérét, „nem éljük túl a következő éveket”. Bírálta ugyanakkor Putyint is, akivel kapcsolatban úgy látja, hogy sikerült ugyan megakadályoznia az ország széthullását, de hiba, hogy konzervatív politikát követ és tekintélyelvű eszközöket alkalmaz, mert demokrácia nélkül nem tud tovább fejlődni Oroszország. Mint mondta: az erős állam nem erőszakkal épül, az erős állam demokratikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik