Nagyvilág

Rossz példa lett Magyarország

Orbán Viktor, Hír tv, m1 (Orbán Viktor, Hír tv, m1)
Orbán Viktor, Hír tv, m1 (Orbán Viktor, Hír tv, m1)

Az Európai Unió országai közül egyedüliként kerültünk bele egy, a demokratikus értékek háttérbe szorulásáról szóló elemzésbe.

Aggasztó mértékben hanyatlott a demokrácia az elmúlt évben világszerte: 2,6 milliárd ember élt nem teljesen szabad országban – olvasható a demokrácia állapotát országonként vizsgáló, washingtoni központú Freedom House (FH) nemzetközi civilszervezet szerdán közzétett, immár kilencedik éves jelentésében. Magyarország továbbra is a “szabad” kategóriában van, de az egyik szempontból eggyel rosszabb osztályzatot kapott, mint tavaly.

A 195 ország és 15 terület szabadságfokát értékelő dokumentum szerint 61 ország lett kevésbé szabad 2014-ben, miközben csak 31-ben javult a helyzet e téren. A terrorizmusnak pusztító hatása volt a Közel-Keleten és Nyugat-Afrikában, terrorcsoportok gyilkos támadásokat intéztek mind a biztonsági erők, mind civilek ellen, külföldieket ejtettek túszul, vallási kisebbségek tagjait ölték meg vagy tették rabszolgává.

Magyarország továbbra is a “szabad” kategóriában van, a polgári szabadságjogok terén megőrizte a tavalyi és tavalyelőtti 2-es osztályzatot, míg a politikai jogokat illetően egyet rontott, 2-est kapott a tavalyi 1-es, legjobb “jegy” után. (Az FH értékelési rendszerében az országok a két osztályzat 1 és 2,5 közötti átlaga esetén minősülnek szabadnak.) A dokumentum azzal indokolja a leminősítést, hogy a választási kampány kevés teret engedett a méltányos versenynek, nagyobb törvényhozási és más előnyöket adva a kormányzó pártnak. Idézi Orbán Viktor miniszterelnököt, miszerint “egy demokráciának nem kell szükségképpen liberálisnak lennie”.

Oroszokkal és törökökkel “egy lapon”

Az FH “A demokrácia félretétele – Visszatérés a vasökölhöz” címmel közölt elemzésébe sem túl előkelő társaságba került Magyarország. Mint írják nyugtalanítóan nagy számú gazdaságilag erős, vagy regionálisan befolyásos ország lépett visszafelé a demokráciával kapcsolatban. Elsőként Oroszországot, Venezuelát, Egyiptomot és Törökországot sorolják. Magyarország is bekerült a felsorolásba, hangsúlyozva, hogy az Európai Unió tagállama, és hogy élesen visszacsúsztak a demokratikus normák nálunk, utalva arra, hogy ez a folyamat még 2010-ben kezdődőtt.

Nem ez az első negatív visszajelzés a magyar demokrácia helyzetérő: hat éve folyamatosan romlik Magyarország besorolása a Freedom House országjelentéseiben, lassan a konszolidált demokráciák csoportjából is kieshetünk – derült ki a szervezet 2014. júniusi tanulmányából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik