Nagyvilág

Elítélnék az oroszok a német újraegyesítést

berlini fal (berlini fal)
berlini fal (berlini fal)

A törvényhozók szerint a szovjet érdekszférába tartozó NDK-t illegálisan csatolták Nyugat-Németországhoz. Gorbacsov kiakadt a felvetésen.

Orosz képviselők arra nyújtottak be javaslatot, hogy Oroszország ítélje el, hogy Nyugat-Németország 1990-ben „megszállta” Kelet-Németországot – írja a The Local. A kezdeményezést a kommunista párt vetette fel, az alsóház pedig napirendre vette. Ezzel a nyugati országoknak „tartanának be”, melyek elítélik, hogy Oroszország elfoglalta Ukrajnától a Krím-félszigetet. Nyikolaj Ivanov kommunista képviselő azt is kifogásolta, hogy a német újraegyesítésről még népszavazás sem döntött, mint a Krím esetében.

Emlékezetes, hogy az orosz elnök mellett működő emberi jogi tanács honlapjára felkerült, majd gyorsan el is tűnt egy jelentés, ami arról szólt, hogy a krími népszavazáson az ott élőknek alig több mint 30 százaléka vett részt, nekik is csak fele támogatta a félsziget Oroszországhoz csatolását.

Mihail Gorbacsov, aki az újraegyesítés idején a Szovjetunió elnöke volt, közölte: nonszensznek tartja a felvetést. „Milyen megszállás? Milyen népszavazást kellett volna tartanunk, amikor százezrek lepték el az utcákat mindkét országrészben azt skandálva, hogy Egyek vagyunk?” – mondta az egykori vezető.


A szovjetek által felépített, Kelet-Berlint Nyugat-Berlintől elzáró fal lebontása 1989-ben. Fotó: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik