Nagyvilág

Besokallt az ügynököktől a köztévé vezetője

tévéstúdió (tévéstúdió)
tévéstúdió (tévéstúdió)

A román médiában is vannak beépített emberei a hírszerzésnek. A Román Televízió igazgatója követeli, hogy vonják vissza őket.

Kedden benyújtotta lemondását a Román Hírszerző Szolgálat igazgatója. Az elmúlt napokban egyebek mellett azért bírálták, mert egy interjúban arról beszélt, hogy a médiában is vannak fedett ügynökei a hírszerzésnek.

Stelian Tanase, a Román Televízió elnök-vezérigazgatója közölte: a közmédiának független intézményként kell működnie, amely korrektül és pártatlanul tájékoztat, ezért a hírszerzést ideiglenesen vezető Florin Coldeának levelet írt, hogy azonnal rendelje el az ügynökök visszavonását a tévéből. Tanase egyébként már tavaly szeptemberben felszólította a köztévé igazgatótanácsának tagjait, hogy ha van köztük fedett ügynök, vonuljanak ki az intézményből.

Kilenc médiaegyesület is felszólította a hírszerzést, hogy vonják ki az ügynökeiket a román médiából. A parlamentnek azt javasolták, foglalják törvénybe, hogy a hírszerzés nem szervezhet be médiában dolgozókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik