Nagyvilág

Bankot hamisítottak Kínában

kína, bank (kína, bank)
kína, bank (kína, bank)

Bankfiókot nyitottak a csalók, aztán eltűntek az ügyfelek befizetett pénzével.

Lekapcsoltak a rendőrök egy kamubankot a kelet-kínai Nanjingben, ahol az ügyfelek közel 33 millió dollárnyi pénzt helyeztek letétbe, a tulajdonosok pedig semmi mást nem csináltak a pénzzel, mint lenyúlták. A kamubanknak mindene megvolt, ami az igaziaknak: voltak biztonsági őrök, ügyintézők számítógépekkel, nagy kijelzők, melyek a kamatokat és árfolyamokat mutatták – tudósít az NPR.

Oliver Rui, a sanghaji Nemzetközi Üzleti Iskola közgazdaságtan-tanára elmondta: a kínai befektetőket elég könnyű átverni, fogalmuk sincs az alapvető pénzügyi ismeretekről. Ha valami úgy néz ki, mint egy bankfiók, akkor abban megbíznak – véli. Nem értik meg, hogy ha magas kamatot ígérnek nekik, amögött minden bizonnyal nagy kockázat van – tette hozzá.

Egy San nevű férfi azt mondta: ő közel egymillió dollárnyi pénzt tett be, még 54 ezer dollárnyi kamatot is kapott rá, de a többi pénznek bottal ütheti a nyomát. Rajta kívül még kétszázan jártak így. A kamubankot egyébként 2013-ban nyitották meg, de a hatóságoknak sem tűnt fel, hogy valami nincs rendben.

Ruit arról is megkérdezték, hogy a köztudatban miért van jelen ilyen erősen Kínával kapcsolatban az, hogy hamisítanak. A szakember szerint ez is a kommunista vezetés hibája – a hagyományos kínai értékrend lerombolásával sokaknak az erkölcsi tartása is hanyatlott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik