Nagyvilág

Háborús bűncselekmény volt az ukrajnai támadás

mariupol (mariupol, ukrajna)
mariupol (mariupol, ukrajna)

Szándékosan civilek ellen irányult a Mariupol elleni rakétacsapás. A lövedékeket a szakadárok kezén lévő területről indították.

Az ukrán kormány közlése szerint az ellenőrzése alatt lévő tengerparti városban mintegy harminc civil halt meg. Jeffrey Feltman, az ENSZ vezető tisztségviselője közölte: felszólítják az Oroszországi Föderáció vezetését, hogy vesse latba befolyását a lázadóknál az ellenségeskedés azonnali megszüntetése érdekében. Ezzel szemben Vitalij Csurkin ENSZ-nagykövet azt mondta: Kijev a felelős a harcok kiújulásáért és felszólította a nyugati kormányokat, hogy „ne bátorítsák az ukrán héjákat”.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet azzal vádolta Oroszországot, hogy még több területet akar kiragadni Ukrajnából. „Ezt az offenzívát Moszkvában tervelték ki, és Oroszország által kiképzett, pénzelt szakadárok hajtják végre orosz rakétákkal és harckocsikkal, orosz katonák támogatásával” – jelentette ki.

Oroszország élve vétójogával mindeddig megakadályozta, hogyaz ENSZ biztonsági tanácsa bármit is tegyen az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban. Francois Hollande francia elnök hétfőn közölte Putyinnal és Angela Merkel német kancellárral, hogy súlyosan aggasztja az ukrajnai helyzet súlyosbodása, az ellenségeskedésnek sürgősen véget kell vetni. Merkel egyetértett vele – közölte az államfői hivatal.

A szombati rakétatámadás egyik áldozata. MTI / EPA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik