Nagyvilág

Szakadárt fogtak Ukrajnában

mariupoli támadás (mariupol, ukrajna)
mariupoli támadás (mariupol, ukrajna)

Köze lehet a szombati mariupoli, sok halálos áldozattal járó támadáshoz.

Petro Porosenko ukrán államfő közölte: egy volt rendőrt is őrizetbe vettek az ukrán hatóságok, aki a támadást végrehajtó szakadár csoportot irányította. Megígérte, hogy az elfogottak vallomásait hétfőn nyilvánosságra hozzák.

Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolra Grad rakétákkal lőttek, harmincan életüket vesztették az ott lakók közül és negyven súlyos sérült is van. Vasárnap délben Kijevben egy percre megállt az élet az áldozatokra emlékezve.

Mariupol egyike azoknak a Donyeck megyei településeknek, ahol a lakosság nem támogatta az Ukrajnától való elszakadást, ezért az oroszbarát szakadárok ott nem tudták megvetni a lábukat. A város stratégiai jelentőségét az adja, hogy rajta keresztül megy át a legrövidebb szárazföldi út az orosz határtól a Krím félszigetig.

Porosenko felhívta a figyelmet arra, hogy ha a minszki megállapodásokhoz tartották volna magukat ellenfeleik, akkor az utóbbi idők terrortámadásai nem történtek volna meg. Ennek értelmében ugyanis ki kellett volna vonni a nehézfegyvereket a harcok sújtotta területekről és az ukrán-orosz határ mentén demilitarizált zóna jött volna létre.

Europress / Anadolu Agency

Ajánlott videó

Olvasói sztorik