Nagyvilág

Atomtámadással fenyegetnek az oroszok?

Tu-95 (Tu-95)
Tu-95 (Tu-95)

A NATO felülvizsgálja nukleáris stratégiáját, miután Moszkva provokatív manővereket hajt végre atomfegyver célba juttatására alkalmas hadi eszközeivel.

Az oroszok atomfegyver célba juttatására alkalmas hadászati bombázóik fitogtatásával próbálják megfélemlíteni az észak-atlanti szövetséget – írták német lapok a hétvégén. Emiatt február 5-én összeül a NATO-tagállamok Nukleáris Tervező Csoportja, hogy az új fejleményekhez igazítsa a katonai szövetség nukleáris politikáját. A testületnek sokáig nem volt fontos szerepe és gyakran az ülései is elmaradtak, az ukrán válság óta viszont változott a helyzet.

Tavaly decemberben évtizedek óta először jelentek meg Tu-95H típusú hadászati bombázók a Balti-tenger felett, melyet Oroszország az atomfegyverek célba juttatására használ. Szeptemberben két ilyen gép jelent meg az Egyesült Államok és Kanada keleti határánál is, ahonnan akár Ottawára, New Yorkra és Washingtonra is csapást mérhettek volna.

A manőverek politikai célúak, különösen a kisebb NATO-tagállamok megfélemlítéséről szólnak – írja a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. A lap és a Der Spiegel is arról számolt be, hogy az orosz légierő gépei egyre gyakrabban közelítik meg rendkívül nagy sebességgel a balti államok légterét és csak az utolsó pillanatban kanyarodnak el, esetenként légtérsértést követnek el.

A NATO arra törekszik, hogy gátat vessen az orosz erőfitogtatásnak és elkerüljön egy nukleáris konfliktust. Mérlegelik annak lehetőségét is, hogy a NATO is állomásoztasson atomfegyverek célba juttatására alkalmas gépeket a Baltikumban. A katonai szervezet európai erőinek főparancsnoka sürgeti, hogy újra alakítsanak ki forró drótot a NATO vezetése és az orosz vezérkari főnökség közt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik