Nagyvilág

Rakétákkal lőtték a tengerparti várost Ukrajnában

Legalább 15 ember meghalt az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban, miután orosz szakadárok tűz alá vették a város lakónegyedeit.

Az ukrán belügyminisztérium szombaton kiadott közleményében arról számolt be, hogy tizenöt ember halt meg és további 46 megsebesült, köztük egy 12 éves kislány Mariupolban. A Donyeck megyei rendőrparancsnok az első jelentések alapján még tíz halálos áldozatról számolt be. Az AP hírügynökség 16 halottról és 74 sebesültről tud. Az ukrán hatóságok terrorcselekménynek minősítették a támadást, hangsúlyozva, az érintett lakónegyedekben egyetlen ukrán katonai állás sem volt.

A szakadárok viszont tagadják, hogy támadták volna az Azovi-tenger partján fekvő Donyeck megyei nagyvárost. A Moszkva támogatását élvező szakadár entitás “védelmi minisztériuma” szombaton egyértelmű dezinformációnak, hazugságnak nevezte az ukrán média jelentéseit a Mariupolt ért tüzérségi támadásról.

Olekszandr Zaharcsenko, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője pénteken bejelentette, hogy nem folytatják a tűzszüneti tárgyalásokat, és nagyszabású offenzívát indítanak a megye egészének elfoglalására. Azt viszont cáfolta, hogy támadást  készülnének indítani Mariupol elfoglalására.

Mariupol stratégiai jelentőségét az adja, hogy elfoglalásával Oroszország előtt megnyílna az út ahhoz, hogy szárazföldi összeköttetést teremtsen a tavaly márciusban Ukrajnától elszakított Krím félszigettel, amelynek ellátása igen nehézkes a Fekete- és az Azovi-tengert összekötő Kercsi-szoroson keresztül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik