Nagyvilág

Korrupciógyanú miatt fogták el a volt belügyminisztert

Cristian David (Cristian David)
Cristian David (Cristian David)

A román Cristian Davidet azzal gyanúsítják, hogy 158 millió forintnyi kenőpénzt vett át.

A román korrupcióellenes ügyészség szerdán őrizetbe vette Cristian David volt belügyminisztert, akit félmillió eurónyi kenőpénz átvételével gyanúsítanak – tudósít az MTI. Az ügy 2007 végén és 2008 elején zajlott, az akkor hivatalban lévő tárcavezető a vád szerint megígérte egy magánszemélynek, hogy közbenjár telek-visszaszolgáltatási ügyében a Buzau megyei prefektusnál. Ezért 500 ezer euró kenőpénzt kapott, amit a belügyminisztérium épületében készpénzben vett át.

A kommunizmus idején elkobzott telkekkel foglalkozó földosztó bizottságok Romániában a prefektúrákhoz tartoznak. David az irodavezetőjén keresztül ígérte meg egy üzletembernek, hogy közbenjár egy 15 hektáros telek visszaszolgáltatásáért. Az irodavezető az üzletember megbízottjával egy bukaresti bankfiókban pénzt vett fel, amit aztán átadtak a miniszternek. Az ügyészek szerint az irodavezető összesen 1,1 millió kenőpénzt kért, ennek csaknem fele jutott Cristian Davidhez, a többi pénz sorsát nem részletezték.

Az akkori prefektus jelenleg szintén előzetes letartóztatásban van, egy másik korrupciós ügy miatt. A volt belügyminiszter azzal védekezik, hogy semmi köze a vesztegetési ügyhöz, viszont más ügyben is gyanúsítják – nem tudta igazolni, hogy honnan származik hatvanezer eurónyi vagyona.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik