Nagyvilág

Újságírók levelezését lopta el a hírszerzés

bbc (bbc)
bbc (bbc)

A brit titkosszolgálatok a terroristákhoz és a hackerekhez hasonlóan veszélyforrásként tartják számon a sajtó munkatársait. Az újságírók tiltakoznak.

A brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata vezető sajtóorgánumok, így a BBC, az NBC, a The New York Times, a The Washington Post, a Reuters és a The Sun munkatársainak emailjeit lopta el – számolt be a The Guardian, mely maga is célpontja volt az akciónak. A lap olyan dokumentumok elemzése során jutott erre a következtetésre, melyekhez Edward Snowdentől, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársától jutott hozzá.

Egy hozzávetőleg 70 ezer emailből álló adatlopás részeként, még 2008 novemberében egy alig tízperces akció során jutott hozzá a szolgálat a levelekhez. Ezek közt egyszerű sajtóközlemények, de a szerkesztők és az újságírók közt az egyes sztorikról váltott üzenetek is vannak.

A The Guardian birtokába került egy titkosszolgálati direktíva is, melyből kiderül, hogy a brit szervek az újságírókra, különösképpen az oknyomozókra a biztonságot fenyegető lehetséges veszélyforrásként tekintenek, a terroristákhoz és hackerekhez hasonlóan.

A lap információira hivatkozva a kommunikációs figyelőszolgálat annyit közölt, hogy a hírszerzéssel kapcsolatos ügyeket nem kommentál, de munkájukat szigorú jogi keretek közt végzik. A titkosszolgálati műveletekkel kapcsolatos panaszok kivizsgálását végző brit törvényszék pedig kimondta: a szolgálat jelenleg az európai emberi jogi egyezménynek megfelelően működik, de korábbi tevékenységével kapcsolatban vannak nyitott kérdések.

A brit sajtó több mint száz vezető munkatársa hétfőn nyílt levelet tett közzé, melyben a titkosszolgálati megfigyeléssel szemben fokozottabb védelmet követeltek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik