Nagyvilág

Megvádolta az elnököt, majd rejtélyes körülmények közt meghalt

alberto nisman (alberto nisman)
alberto nisman (alberto nisman)

Néhány órával azelőtt találták holtan otthonában az argentin államfőt megvádoló államügyészt, hogy meghallgatta volna a kongresszus.

2004 óta dolgozott Alberto Nisman a Buenos Aires-i zsidó központ ellen 1994-ben elkövetett, 85 emberéletet követő merénylet ügyén és azzal vádolta meg Cristina Fernández de Kirchner argentin államfőt, hogy Irán érdekében akadályozta a nyomozást. A férfit hétfőre virradóra holtan találták lakásában.

Viviana Fein ügyész megerősítette, hogy Nisman holtteste mellett egy 22-es kaliberű fegyvert találtak, a halált lőtt sebek okozták. Mindazonáltal óvatosságra intette a közvéleményt az elhamarkodott következtetésekkel szemben. Az államügyész Nisman múlt héten kérte vizsgálat indítását nyomozás akadályozása miatt Kirchner asszony ellen. Azzal gyanúsította az államfőt, hogy késleltette a nyomozást, melyben az argentin igazságszolgáltatás több iráni magas rangú tisztviselő ellen elfogatóparancsot adott ki.

Héctor Timerman külügyminiszter tagadta a vádat, azt állította, hogy ezzel akarják destabilizálni a helyzetet kilenc hónappal az elnökválasztás előtt.

A Buenos Aires-i AMIA zsidó központ elleni támadás körülményei máig sem tisztázottak. Az argentin igazságszolgáltatás szerint Irán áll a merénylet mögött. Nisman azt állította korábban, hogy olyan lehallgatott telefonbeszélgetések kerültek birtokába, melyek arról adnak tanúbizonyságot, hogy az argentin hatóságok jól jövedelmező kereskedelmi szerződések ellenében engedtek az irániak zsarolásának. Kirchner és Timerman állítólag büntetlenségi tervet dolgozott ki az iráni vezetők védelmére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik