Nagyvilág

Felgyújtott templomok: öt ember halt meg

tüntetés charlie hebdo ellen (tüntetés, charlie hebdo, )
tüntetés charlie hebdo ellen (tüntetés, charlie hebdo, )

A nigeri elnök azt ígérte, hogy felelősségre vonják azokat, akik megtámadták a keresztény templomokat, gyilkolják keresztény honfitársaikat és a külföldieket. Elítélte a Mohamed-karikatúrák közzétételét is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, legalább hét keresztény templomot gyújtottak fel szombaton Nigerben a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap ellen tüntetők. Legalább öt ember életét vesztette, mindnyájan civilek. Négyen közülük leégett templomokban haltak meg – közölte a nigeriekhez intézett tévéüzenetében Mahamadou Issoufou államfő. Fogadkozott tévébeszédében, hogy a hatóságok felelősségre vonják azokat, akik gyújtogatják és megszentségtelenítik a templomokat, gyilkolják keresztény honfitársaikat és a külföldieket. Az elnök ugyanakkor azt mondta, hogy osztja azoknak a muzulmánoknak a felháborodását, akik sértve érzik magukat a Mohamed-karikatúrák közzététele miatt. Leszögezte, a sajtószabadság nem jelenti azt, hogy szabadon lehet sértegetni mások vallási érzelmeit.

A szombati halálesetekkel együtt tíz halottja van a CharlieHebdo elleni akcióknak Nigerben. A szombati zavargásokban többtucatnyian megsérültek.

Laurent Fabius francia külügyminiszter elítélte az erőszakot és együttérzését fejezte ki az áldozatokkal és a nigeri hatóságokkal.

A Niger második legnagyobb városának számító Zinderben pénteken is törtek-zúztak a Charlie Hebdoellen tüntetők, akik három keresztény templomot és egy francia kulturális központot is felgyújtottak. A nyugat-afrikai Niger egykor francia gyarmat volt.

A Charlie Hebdo párizsi szerkesztősége ellen múlt szerdán elkövetett terrortámadásban tizenketten vesztették életüket.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik