Nagyvilág

Afgán miniszterjelöltre vadászik az Interpol

Mohammad Jakub Haidarit adócsalás miatt körözik évek óta.

A nemzetközi rendőrségi szervezet honlapján az szerepel, hogy 2003-ban történt “nagy összegű adócsalás és csalárd módon történt átváltás” gyanújával az észt hatóságok körözik az 52 éves Mohammad Jakub Haidarit. Az elnöki szóvivő közölte: nem tudnak arról, hogy a jelölt bárhogyan is összeütközésbe került volna a törvénnyel, de nyomoznak utána – írja az MTI.

Az afgán elnöki hivatal még hétfőn jelentette be a leendő kormány 25 miniszterjelöltjének nevét. Asraf Gáni tavaly szeptemberben lépett hivatalába, ám azóta sem sikerült beváltania legfőbb ígéretét, hogy egységkormányt alakít Abdulla Abdullával, aki fő riválisa volt az elnökválasztáson. Gáni azt ígérte, hogy felszámolja a korrupciót, kizárólag rátermettség alapján választ miniszterjelölteket, de olyan személyt nem, aki betöltötte ezt a posztot.

Haidari megerősítette szombaton, hogy rajta van az Interpol körözési listáján, de ártatlanságát hangoztatta. “Politikai összeesküvés áldozata vagyok. Ez történik az emberrel, ha üzlettel vagy politikával kezd foglalkozni”- jelentette ki a Reutersnak.
.
Egy korábbi afganisztáni tévéinterjújában Haidari azt állította, hogy mezőgazdasági export-import cége volt, amely Kelet-Európában és Oroszországban üzletelt. Jelenlegi cége az építőiparban, az információtechnológiai iparban és a mezőgazdaságban tevékenykedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik