Nagyvilág

A pápa a korrupció és a szegénység ellen szólt

ferenc pápa a fülöp-szigeteken (ferenc pápa, fülöp-szigetek, )
ferenc pápa a fülöp-szigeteken (ferenc pápa, fülöp-szigetek, )

Rekordszámú katolikus hívő előtt, nem szűnő esőben mutatott be misét a Fülöp-szigetek fővárosának központi parkjában Ferenc pápa vasárnap, ázsiai látogatása utolsó napján.

Az egyházfő a tömeg lelkes éljenzése közepette vonult be pápamobilján a manilai Rizal parkba, ugyanolyan olcsó sárga átlátszó műanyag esőköpenyt viselve a trópusi esőben, mint amilyet előző nap a 2013-as Jolanda tájfun sújtotta Taclobanban bemutatott mise idején osztogattak a tömegnek. A szervezők korábban mintegy hatmilliós, rekordszámú hallgatóságot vártak vasárnapra a 60 hektáros parkba és a környező utcákba (II. János Pál pápa 1995-ös vizitje idején ötmillióan voltak), de úgy tűnt, az eső sokakat elriaszt, illetve hazatérésre késztet, az első becslések mintegy hárommillió résztvevőt jeleztek. Később Federico Lombardi vatikáni szóvivő közölte: a helyi hatóságoktól kapott hivatalos adatok szerint a misén jelenlévők száma meghaladta az ötmilliót.

Homíliájában Ferenc pápa magasztalta a Fülöp-szigeteken nagy tiszteletben tartott Szent Gyermeket (Santo Nino), akinek e vasárnapra eső napja a legjelentősebb egyházi ünnep a szigetországban. “A Szent Gyermek áldja meg a Fülöp-szigetekieket és támogassa e nagy nemzet keresztényeit abbéli hivatásukban, hogy tanúi és misszionáriusai legyenek az Evangélium örömhírének Ázsiában és mindenütt a világon” – mondta. “A Fülöp-szigetek a fő ország Ázsiában – folytatta a szentatya, nyilvánvalóan a keresztény vallásra gondolva. – Ez Isten adománya, áldás! De hivatás is! A Fülöp-szigetekiek feladata, hogy a hit misszionáriusai legyenek Ázsiában.” Ferenc pápa különösen azt szorgalmazza, hogy Kínában erősödjön a kereszténység. A százmilliós Fülöp-szigeteken a lakosság 80 százaléka katolikus, további 12 százaléka pedig a kereszténység valamely más ágának követője. Az ázsiai szigetországban él a világ negyedik legnagyobb keresztény közössége, a katolikusok lélekszámát tekintve pedig a világon a harmadik.

A Srí Lankát és a Fülöp-szigeteket érintő látogatása utolsó miséjében az egyházfő ostorozta a korrupciót, a konformizmust, a pazarlást, a környezetet érő fenyegetéseket és – útja során már nem először – a család elleni “alattomos támadásokat”. Igen kritikusan szólt a mai társadalomról. Úgy vélte, “az ember elcsúfította a természet szépségét”, “szétrombolta emberi családunk egységét és szépségét is, olyan társadalmi struktúrákat teremtve, amelyek fenntartják a szegénységet, a tudatlanságot és a korrupciót”. Ferenc pápa elítélte “az Isten velünk való tervét fenyegető nagy veszélyt” és mögötte “azt a hazugságot, amelynek atyja a sátán”. Az utóbbi “gyakran rejti csapdáit a kifinomultság látszata, a +modernség+, a +mint mindenki+ vonzereje mögé. Elvonja figyelmünket a múlékony örömök, a felszínes időtöltések illúziójával. És akkor mindenféle szerkentyűket használva elpazaroljuk Isten adományait.”

Az egyházfő felhívta a figyelmet “családjaink védelmének fontosságára”. “A családnak sajnos nagy védelemre van szüksége az alattomos támadásokkal és azokkal a programokkal szemben, amelyek ellentétesek mindazzal, amit igaznak és szentnek érzünk, mindazzal, ami kultúránkban a legszebb és legnemesebb” – mondta, célozva az abortuszra, az eutanáziára, a bioetikára és a melegházasságra. “Adományként kell tekintenünk minden gyermekre, akit fogadnunk, gyöngéden szeretnünk és védelmeznünk kell. És gondját kell viselnünk ifjúságunknak, nem engedve meg, hogy ellopják tőlük a reményt, és arra ítéljék őket, hogy az utcán kelljen élniük” – hangsúlyozta a szentatya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik