Nagyvilág

Rendőr lefejezésére készülhettek Belgiumban a terroristák

terrorellenes művelet (terror, )
terrorellenes művelet (terror, )

Újabb súlyos merényleteket előztek meg a hatóságok.

A párizsi merényletekhez hasonló támadásokra, valamint egy rendőr vagy bíró lefejezésére készülhettek az éjszakai terrorellenes műveletek során megölt dzsihádisták Belgiumban – írja a Daily Mail. A radikális iszlamisták azt tervezték, hogy a lefejezést videón megörökítik és az interneten terjesztik. A belga államügyészség péntek délelőtti sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy rendőrök elleni támadásra készültek a merénylők, nyílt utcán vagy akár a rendőrkapitányságon. A halott gyanúsítottak azonosítása folyamatban van – közölték. Tizenhárom embert, gyaníthatóan szélsőséges muszlimokat vettek őrizetbe, Franciaországban az esettel összefüggésben további két személyt fogtak el.

Verviersben két, Iszlám Államhoz kötődő dzsihádistát megöltek, egy harmadikat letartóztattak. Az akció helyszínén Kalasnyikovokat, lőszert, robbanóanyagot és rendőri egyenruhát is találtak. Egy férfit a Brüsszeltől délre fekvő Charleroiban vettek őrizetbe. Ő a gyanú szerint illegális ügyletet bonyolított le a Párizsban egy kóser vegyesboltban egy hete túszokat ejtő Amédy Coulibaly szintén körözött feleségével.

A belga rendőr-főkapitányságot fegyveres őrség vigyázza. Az igazságügyminisztérium szerint „egy második Párizst” sikerült megelőzni. A hatóságok egy időben tucatnyi rajtaütést végeztek országszerte, miután hetekig figyelemmel kísérték a gyanúsítottakat. A nyomozók szerint néhány órán múlott, hogy megelőztek egy újabb támadást. Többeket továbbra is keresnek. 

„A veszély nem múlt el, nem tudjuk, mi fog történni a továbbiakban” – mondta a belga főügyész. Az Iszlám Állam francia nyelvű videót tett közzé, amiben az áll: „Ha láttok egy rendőrt az utcán, öljétek meg. Öljétek meg mindet. Öljetek meg minden árulót, akit láttok az utcán.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik