Nagyvilág

Rengeteg holttest lehet az indonéz gép törzsében

airasia (airasia)
airasia (airasia)

Búvárok megkezdték csütörtökön a Jávai-tengerbe zuhant utasszállító repülő középső részének átvizsgálását, amelyet az előző nap, két és fél héttel a katasztrófa után találtak meg.

A kutatást vezető indonéz hatóságok feltételezése szerint a katasztrófa 162 halálos áldozatának többsége az AirAsia malajziai székhelyű fapados légitársaság gépének törzsében lehet. Eddig 50 áldozat holttestét találták meg.

Csütörtökön a reggeli órákban az indonéz haditengerészet 15 búvárja merült alá a Jávai-tenger egy relatíve sekély részén, 28 méteres mélységben lévő roncs átvizsgálására. A művelethez a napokban körülbelül száz további búvár csatlakozik majd. Az is felmerült, hogy a törzs mellett az egyik szárnyat is tartalmazó roncsot megpróbálják egy darabban kiemelni a tengerből.

A törzsre egy szingapúri hadihajó bukkant rá szerdán, mintegy három kilométerrel északkeletre attól a helytől, ahol korábban megtalálták a repülőgép farokrészét. Egy távirányítású berendezés képeket készített a roncsról, azokon látható a gép egyik szárnya, valamint a törzsön lévő felirat, a légitársaság jelmondatának (“Most már az egész világ repülhet”) egy része.

Az AirAsia 8501-es járata december 28-án reggel indult el az indonéziai Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a géppel a felszállás után 42 perccel szakadt meg, amikor az Airbus a borneói Kalimantan és Jáva között repült. Az indonéz meteorológiai szolgálat elemzése szerint a katasztrófát a szélsőséges időjárási körülmények idézhették elő. A héten a kutató-mentő alakulatok megtalálták a gép repülési adatait és a pilótáknak a kabinban folytatott beszélgetését rögzítő két feketedobozt, amelyek jó állapotban kerültek elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik