Nagyvilág

Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak az útdíj ellen a Vajdaságban

Már 500-an írták alá a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének petícióját, amiben arra kérik a kormányt: tegyék ingyenessé a horgos-röszkei határátkelőtől induló autópálya első 900 méteres szakaszát.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) online aláírásgyűjtésbe kezdett az új útdíjrendszer miatt – tájékoztat a Vajdaság ma felvidéki hírportál. A VMDK azt kéri a kormánytól: töröljék el a díjkötelezettséget a horgos-röszkei határátkelőtől induló autópálya első 900 méteres szakaszán.

Csonka Áron, a szervezet elnöke a portálnak elmondta: azért döntöttek a petíció mellett, mert több, magyar állampolgársággal is rendelkező vajdasági kereste meg őket az útdíj kapcsán. A vezető hozzátette, a kérdést azért is kezelik kiemelten, mert „Szegedet és környékét jelentős gazdasági, oktatási és kulturális kapocs tartja össze a Vajdasággal, s ezt éri hátrányosan a most bevezetett díjszabás.” Hozzátette: Orbán Viktor korábbi sajtónyilatkozatán felbuzdulva léptek a tettek mezejére. A miniszterelnök felszólította a közvéleményt: jelezzék észrevételeiket az útdíjjal kapcsolatban, így „a VMDK aláírásgyűjtésbe kezdett, ami során másfél nap alatt közel 500-an írtak alá.”

A kormány január végén tervezi az autópálya-díjrendszer körül felmerült vitás kérdések felülvizsgálatát, a tanácskozásáig a VMDK képviselői szeretnék átadni a petíciójukat az illetékjeseknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik