Nagyvilág

Pusztító fegyvert vetettek be Ukrajnában

TOS-1 (TOS-1)
TOS-1 (TOS-1)

Önjáró lángszórókat vetettek be a kelet-ukrajnai szakadárok a Donyeck megyei Veszele (Veszjoloje) birtoklásáért folyó harcokban.

Az úgynevezett Donyecki Népköztársaság fegyveresei az éjszaka először vetették be a Buratino “becenevű” TOS-1 típusú hernyótalpas lángvetőt, amellyel az ukrán kormányerők állásait vették tűz alá az alig több mint félezer lelkes kisközség határában – közölte a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletek (ATO) vezérkarának szóvivője. Leonyid Matyuhin hozzátette, ez a fajta rakéta-sorozatvető az ukrán hadseregben nincs rendszeresítve, tehát a szakadárok egyértelműen Oroszországtól kaphatták.

TOS-1
Fotó: Europress/AFP/Artem Zhitenev

A T72-es és T-90-es tankra épített sorozatvető huszonnégy darab 220 milliméteres, úgynevezett termobarikus robbanófejjel ellátott rakétát képes egy szuszra kilőni. A lőtávolsága meghaladja a négy kilométert. Egyetlen rakétája 200-300 négyzetméternyi területet képes fékezhetetlen lángtengerbe borítani.

A termobarikus fegyverek működési elve eltér a hagyományos lángszórótól, a hatás azonban hasonló. A TOS-1-ből kilőtt rakéta becsapódás előtt robbanóanyagot szór szét a levegőben, ezzel robbanóanyag-felhőt hoz létre. Ez a felhő robban fel, amikor a rakéta becsapódik. A pusztítást nem maga a robbanás, hanem a magas hőmérséklet és a megnövekedett légnyomás okozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik