Nagyvilág

Tombol a “macsókultúra”

A brit egyetemistalányok harmada tapasztalt már erőszakos intim közeledést. A szigetországban is jelen van a „macsókultúra”.

A YouthSight kutatócsoport felmérése szerint a brit egyetemistalányok 31 százalékát érte már valamilyen szexuális zaklatás – például fogdosás – az intézményekben, de közülük 43 százaléknyian senkinek, még családjaiknak vagy barátaiknak sem beszéltek erről.

A tanulmány annak nyomán készült el, hogy a szigetországban is téma a felsőoktatási intézményekben a szexuális zaklatás, civil szervezetek annak fontosságát hangsúlyozzák, hogy hozzanak szigorú szabályozást ezzel kapcsolatban.

Nemcsak a nőket éri zaklatás, a férfiak egynyolcada is beszámolt arról, hogy tapasztaltak akaratuk ellenére intim közeledést. Emellett a nők felének és a férfiak harmadának van olyan ismerőse, aki volt már áldozata ilyen magatartásnak.

Kevin Fenton professzor a kutatással kapcsolatban a Daily Telegraphnak azt mondta, mindennél fontosabb, hogy olyan környezetet teremtsenek, amiben atz áldozatok megfelelő biztonságban érzik magukat ahhoz, hogy megtegyék a megfelelő lépéseket.

A brit egyetemeket egyébként sok vád éri a „macsókultúra” miatt, amin belül az erőszakos intim közeledés, az erőszakolós viccek sokak számára hétköznapi dolognak tűnnek. Diákvezetők és szexizmusellenes szervezetek felhívták a figyelmet arra, hogy a másik fél akaratával ellenkező közeledés, például a fogdosás a brit törvények szerint kimeríti a szexuális erőszak fogalmát, ez olyan komoly bűncselekmény, melynek áldozata a rendőrséghez fordulhat.

A brit egyetemeket összefogó ernyőszervezet vezetője azt is hozzátette mindehhez, hogy a probléma nem csak az egyetemekre, hanem az egész társadalomra jellemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik