Nagyvilág

Elrabolhatják a Budapestről induló ralisokat

bamako (bamako)
bamako (bamako)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium rendkívül kockázatosnak tartja a pénteken kezdődő Bamako-rali megrendezését.

A 10. alkalommal megszervezett Budapest-Bamako rali január 16-tól február 1-jéig tart, a magyar és külföldi versenyzők a Marokkó–Mauritánia–Mali útvonalon haladnak végig. A tárcának a konzuli szolgálat honlapján közzétett álláspontja szerint a Száhel-övezet változatlanul a nemzetközi terrorizmus által leginkább sújtott régiók egyike, ahol a fenyegetettség érdemben 2014-ben sem csökkent. A térségben tevékenykedő terroristacsoportok és -sejtek betörhetnek Mauritánia délkeleti, valamint Mali északi részeire. Különösen veszélyesek Mauritánia és Mali határ menti régiói, ahol ezek a csoportok fokozottan aktívak.

A KKM úgy látja: a veszélyt növeli, hogy a térség országaiban a rali lesz a legjelentősebb nemzetközi sportesemény, amely így nemcsak a helyi közvélemény, hanem az illegális (szervezett bűnözői) csoportok figyelmét is felkeltheti. Az európai – főként nyugat-európai – állampolgárok továbbra is emberrablások áldozatává válhatnak – tették hozzá.

A minisztérium felhívta a verseny szervezőinek figyelmét arra, hogy az afrikai szakasz által érintett országok több belpolitikai, társadalmi és gazdasági problémával küzdenek, ezért különös elővigyázatosságra van szükség a rali lebonyolításakor. A résztvevőknek azt javasolják, hogy tartózkodjanak a politikai véleménynyilvánítástól, legyenek figyelemmel a helyi vallási előírásokra, kulturális hagyományokra és öltözködési szokásokra.

Az érintett régióban egyedül a marokkói Rabatban van magyar nagykövetség, illetve konzulátus, Maliban pedig tiszteletbeli konzul nyújthat segítséget a magyar állampolgároknak. A rali alatt esetlegesen bajba jutott magyar versenyzők, túrázók Mauritániában és Maliban – európai uniós polgárként – az EU valamelyik tagállama helyi nagykövetségének konzuli szolgálatához fordulhatnak segítségért.

A ralit a rabati nagykövetség nagy figyelemmel kíséri, hogy szükség esetén haladéktalanul konzuli segítséget nyújthasson, míg Magyarországon a KKM konzuli és állampolgársági főosztálya áll készen az esetlegesen szükséges segítség megadására.

Fotó: MTI/Beliczay László

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik