Nagyvilág

Szerdán lemond az olasz államfő

Giorgio Napolitano (Giorgio Napolitano)
Giorgio Napolitano (Giorgio Napolitano)

A 90 éves Giorgio Napolitano életkorára hivatkozva válik meg tisztségétől.

Sajtóértesülések szerint szerdán reggel Georgio Napolitano köztársasági elnök benyújtja lemondását. Az államfő még decemberben jelentette be, hogy életkora miatt megválik a tisztségtől. Utódját a parlament február elején választhatja meg.

Napolitano kedden elbúcsúzott az elnöki palota alkalmazottaitól és az elnöki díszőrség tagjaitól. A szertartáson egy kisgyerek kérdésére azt felelte: örül, hogy visszavonulhat magánéletébe.

 MTI / EPA / Guido Montani

A lemondás bejelentését követően ideiglenesen Pietro Grasso, a szenátus elnöke fogja átvenni az államfői teendőket. Az új köztársasági elnök megválasztásának folyamata a hónap végén kezdődhet az alsó- és felsőház közös ülésén. A többfordulós voksolás eredményeként február első napjaiban derülhet ki az új államfő személye. A kormány elnökjelöltjének nevét Matteo Renzi miniszterelnök a kormányzó balközép Demokrata Párt pénteki értekezlete után jelenti majd be. Romano Prodi volt olasz kormányfő az esélyesek közt van.

Giorgio Napolitano lemondása után automatikusan az olasz köztársaság örökös szenátora lesz. A volt elnök az Olasz Kommunista Párt, majd a balközép politikusa volt, 2006-ban választották meg először köztársasági elnöknek, hétéves mandátuma után 2013-ban másodszor is mellette döntöttek. Ő volt az első olyan személy, aki egymás után kétszer töltötte be ezt a tisztséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik