Nagyvilág

Önzéssel vádolt Titanic-túlélő levelét árulják

Titanic (titanic, )
Titanic (titanic, )

Az árverésre kerülő dokumentum írója egy angol arisztokrata nő, aki egy szinte üres mentőcsónakkal menekült meg, amiért később számos bírálat érte.

A kétoldalas levelet, amelyet Lady Duff-Gordon röviddel a hajótörés után írt, 4-6 ezer dollárért (1-1,6 millió forintért) remélik eladni. A levélre a RRauction árverési ház honlapján lehet licitálni január 15. és 21. között, illetve január 22-én Bostonban. Az egyik barátjának írt levélben az akkor 48 éves Lady Duff-Gordon felpanaszolja a bánásmódot, amelyben Angliában részesítették, “ahol úgy tűnik, hogy túlélőként nem tettünk meg mindent, amit kellett volna!!! Ez szégyenletes!” A levél az óceánjáró katasztrófájáról 1912. május 2. és július 12. között folyó vizsgálat idején íródott.

A híres divattervező, Lucy Duff-Gordon és a férje, a 49 éves Sir Cosmo Duff-Gordon a jéghegynek ütközés után az 1. számú mentőcsónakba szállt be. A negyven férőhelyes mentőcsónakban mindössze tizenketten ültek, közöttük heten a legénység tagjai voltak. A házaspárt azzal vádolták meg, hogy lefizette a legénységet, hogy ne induljon további hajótöröttek keresésére. A nyomozás a vádat alaptalannak találta.

Az elsüllyeszthetetlennek tartott Titanic óceánjáró a kanadai Új-Fundland magasságában jéghegynek ütközött és elsüllyedt. A tragédiának mintegy 1500 halálos áldozata volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik