Nagyvilág

Figyelmeztette az egyiptomi főmufti a Charlie Hebdót

Mohamed próféta újbóli ábrázolása sérti a muzulmánokat – közölte Sauki Allam.

A Charlie Hebdo szerkesztősége ellen múlt szerdán elkövetett merénylet túlélői ezen a héten hárommillió példányban, francia, angol, spanyol és arab nyelven adják ki a szatirikus hetilapot – közölték kedden a szerkesztők. A lap címlapján Mohamed próféta jelenik meg, akinek egy könnycsepp gördül le az arcán, kezében pedig a „Je suis Charlie” feliratot tartja. Felette a felirat: „Minden meg van bocsájtva”. Sajtótájékoztatójukon a lap készítői elmondták: mindenképpen szerepeltetni akarták a prófétát a lapban, hogy a szélsőségesek ne gondolhassák azt, hogy sikerrel jártak.

Ahogy Luz, a lap egyik karikaturistája fogalmazott: a terroristák ugyanolyna rajzoló kiskölykök voltak, mint mi. Aztán elvesztették a humorukat. Azt is mondta, hogy nem aggódik a szerdai szám címlapja miatt, “számít az emberek intelligenciájára”. Emellett más sajtótermékek vásárlására is buzdított: “Mikor holnap elmennek az újságoshoz, vegyenek egy Charlie-t de egy másik újságot is. Na, jó, nem valami sz*rt, valami bulvárlapot”.

Camille Gévaudan, a Charlie Hebdo szerkesztőségét ideiglenesen befogadó La Libération újságírója pedig azt posztolta a Twittere, hogy “a Mi Mohamedünk igazán sokkal szimpibb, mint a terroristáké”.

Az egyiptomi főmufti, Sauki Allam viszont figyelmeztette a lapot arra, hogy Mohamed szerepeltetése ismét gyűlöletet szít és ellenérzéseket kelt a muzulmánokban világszerte. „Amit a lap tesz, nem szolgálja a kultúrák közti párbeszédet és békés együttlétet” – mondta a vallási vezető.  Ezzel az akció indokolatlan provokáció, mely sérti a világon élő másfél milliárd muzulmán érzéseit – írja a Libération tudósításában.

Sauki Allam ugyanakkor a múlt heti merényletet terrortámadásnak, bűnös cselekedetnek nevezte – áll a Reuters tudósításában.

Sokan lehozták a címlapot

Számos európai lap leközölte kedden a Charlie Hebdo új számának címlapjára kerülő karikatúrát a terrortámadás célpontjává vált szatirikus lap melletti szolidaritásból. Franciaországban a Le Monde című napilap egy olyan karikatúrával tisztelgett a Charlie Hebdo előtt, amelyen egy bíboros, egy rabbi és egy imám együtt olvassák a hetilap következő számát. A skandináv országoktól Svájcon és Belgiumon át Spanyolországig sok más újság is feltette honlapjára a Charlie Hebdo rajzát.

A Fluide Glacial nevű francia-belga képregény magazin külön oldalt hozott létre, ahol a vérengzés után készített rajzok, karikatúrák özönével emlékeznek kollégiáikra.

A brit lapok közül egyedüliként a The Independent a teljes karikatúrát lehozta nyomtatott számában. A The Guardian az internetes kiadásában közölte. “A lap életben maradt vezércikkírója azt állítja, hogy a címlap felhívás a kollégáit meggyilkoló terroristáknak való megbocsátásra” – írta a lap. A Telegraph című brit lap a rajz egy részletét tette közzé, Mohamed alakja nélkül, hogy ne sértse a próféta ábrázolására vonatkozó iszlám tilalmat.

Egy sor dán újság is közölte a karikatúrát az internetes változatában, köztük a Berlingske, a Politiken, az Information és az Ekstra-Bladet. Nem csatlakozott hozzájuk ellenben a Jyllands-Posten című lap, amely 2005-ben maga is fenyegetéseket kapott, miután leközölt karikatúrát a prófétáról. Egy egyiptomi vallási intézmény (dár al-ifta) kedden a közlés ellen intette az egyiptomi sajtót és “a világon élő másfél milliárd muzulmán érzéseinek indokolatlan megsértésének” nevezte a rajz publikálását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik