Nagyvilág

Újra bevezetnék az ellenőrzést a reptereken

ellenőrzés ferihegyen (repülőtér, ferihegy, ellenőrzés)
ellenőrzés ferihegyen (repülőtér, ferihegy, ellenőrzés)

Szigorítanák a schengeni megállapodást a franciaországi terrorcselekmények nyomán.

Újra bevezethetik a személyi igazolványok és útlevelek ellenőrzését a schengeni zónán belül, válaszul a múlt heti franciaországi terrortámadásokra – írja a Guardian. A légiutasok adatait az egyes országok biztonsági szolgálatai kicserélnék egymás közt.

Az EU-tagállamok biztonsági és terrorelhárító szervezeteinek vezetői pénteken Brüsszelben találkoznak, hogy új biztonságpolitikai javaslatokat készítsenek elő az unió jövő hónapban esedékes csúcstalálkozójára. Az államszövetség két éve próbál közös európai terrorellenes stratégiát elfogadni, de ez eddig nem járt jelentős eredménnyel. A párizsi támadások azonban sürgős lépésre, a vitás kérdések rendezésére ösztönzik a kormányokat.

Eközben a tagállamok miniszterei igyekeznek nyomást gyakorolni a közösségimédia-vállalatokra, a Google-re, a Facebookra és a Twitterre, hogy akadályozzák meg a terroristákat és dzsihádistákat abban, hogy szolgáltatásaikat toborzásra és propagandára használhassák fel.

A legfontosabb azonban az, hogy nyomon kövessék a légiutasokat azzal, hogy a repülőtereken újra bevezetik a személyes dokumentumok ellenőrzését. Ehhez meg kell változtatni a jogi szabályozást – az információk tárolását az Európai Parlament ellenezte, a schengeni megállapodás újraszabályozását pedig az Európai Bizottság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik