Nagyvilág

Vádemelés jöhet a CIA volt igazgatója ellen

CIA (CIA)
CIA (CIA)

Az ügyészek azt javasolják, hogy emeljenek vádat David Petraeus nyugállományú tábornok ellen, aki titkos információkat szolgáltatott ki a szeretőjének - írta pénteken internetes kiadásában a The New York Times.

A lap szerint Eric Holder igazságügyi miniszteren múlik, hogy vádat emelnek-e, ami viszont Petraeus bebörtönzéséhez vezethet, akit nemzedéke legtehetségesebb katonai vezetőjének tekintettek. A CIA élére történt 2011-es kinevezését megelőzően a volt négycsillagos tábornok Irakban és Afganisztánban is volt az amerikai és a szövetséges erők parancsnoka. A médiában megjelent spekulációk szerint esélye lehetett volna arra is, hogy a későbbiekben valamikor versenybe szálljon a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltségéért – írja az MTI.

Az amerikai igazságügyi minisztérium azt követően indított vizsgálatot ellene, hogy kiderült: Petraeus házasságtörő viszonyt folytatott életrajzírójával, a hadsereg tartalékos állományához tartozó Paula Broadwellel. A volt tábornok 2012. november 10-én, a kapcsolat nyilvános lelepleződése – és az elnökválasztás – után azonnal lemondott a CIA éléről.

David Petraeus korábban kijelentette, hogy sohasem juttatta tikos információkhoz Broadwellt, és nem bocsátkozott vádalku-tárgyalásokba annak érdekében, hogy elkerülhesse a megalázó bírósági eljárást. Röviddel azután, hogy távozott a CIA éléről, Barack Obama elnök kijelentette: semmi sem bizonyítja, hogy Petraeus titkos anyagokat szivárogtatott volna ki a szeretőjének, a vizsgálat azonban megállapította, hogy a volt tábornok megsértette a titokvédelmi előírásokat. Állításuk szerint alacsonyabb rangú személyeket sokkal kisebb kihágásokért is felelősségre szoktak vonni.

Petraeus a CIA-igazgatóságról történt lemondása után tanított és üzlettárssá vált a világ egyik legnagyobb magántőke-befektetési cégénél, a Kohlberg Kravis Robertsnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik