Nagyvilág

Tarjányi: profi munkával vetettek véget a túszdrámának

rajtaütés a merénylőkön (charlie hebdo, dammartin, terror)
rajtaütés a merénylőkön (charlie hebdo, dammartin, terror)

A francia rendőrök, csendőrök és kommandósok összehangolt, bonyolult akciót hajtottak végre – mondta a biztonsági szakértő.

Az első hírek alapján azt lehet mondani, hogy kiválóan összehangolták azt a bonyolult feladatot, hogy egyszerre két helyszínen kellett beavatkozniuk az egységeknek – mondta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő az Origónak a franciaországi terrorcselekmények lezárása kapcsán.

Szerinte a hatóságok felmérhették, hogy a terroristák aligha hajlandóak megadni magukat, így nem lehet békés megoldása a helyzetnek. Az összes túszejtővel végeztek és a túszok többségét is kihozták, ami ebben az esetben a legfontosabb. A profi fellépéshez Tarjányi szerint az is hozzátartozik, hogy nyilván ilyenkor hatalmas a nyomás a hatóságokon, hogy vessenek véget a drámának, de a beavatkozó egységeket ennek soha nem szabad befolyásolnia, nekik higgadt fejjel, a lehető legjobb pillanat kivárásával kell cselekedniük.

Valószínűleg halaszthatatlanná vált a beavatkozás a párizsi kóser üzletben, mert elkezdhették kivégezni a túszokat – a hírek szerint itt a támadón kívül négy áldozat volt.

Az ilyen helyzetekben a közvetlen beavatkozáson túl nagyon fontos a háttérmunka. Tarjányi szerint az is tudatos volt, ahogy a rendőrök a Párizsból menekülő terroristákat gyéren lakott területre terelték.

A mostani fázisban a terroristák hátterének elemzése lehet a fő feladat, így derülhet ki, hogy hányan segítették még az elkövetőket és lehetnek-e olyan társaik, akiknek akcióitól tartani kell. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik